С последните публикувани изменения на Наказателния кодекс (чл. 343 ал.

...
С последните публикувани изменения на Наказателния кодекс (чл. 343 ал.
Коментари Харесай

Колата на виновния за катастрофа вече може да бъде отнета само за изкълчен глезен

С последните оповестени промени на Наказателния кодекс (чл. 343 алинея 5) се предвижда  опция за лишаване на моторното транспортно средство или отсъждане на равностойността му  при някои квалифицирани сформира на непредпазливи закононарушения срещу превоза.

 

Първо, това опонира на нормата от Общата част на кодекса , която контролира въпросния наказателноправен институт на лишаване на движимости без значение от наказателната отговорност (т.е. не съставлява наказание) – член 53 от Наказателен кодекс. Според него на лишаване могат да подлежат движимости – средство или предмет, само че единствено на умишлени закононарушения, а тук се касае за непредпазливи.

 

Второ,  такава наредба не се планува за направилите резултатни умишлени закононарушения срещу превоза (чл. 342 алинея 3 от НК), което би означавало, че, въпреки и доста по-малко на брой,  създателите на такива закононарушения ще бъдат третирани по-благоприятно от създателите на непредпазливи действия , което е, несъмнено, неуместно. Така, модерната в последно време битка да се потвърждава възможен предумисъл при провокирано пътно-транспортно произшествие (ПТП) с тежки последствия към този момент би трябвало да се води от отбраната, а не от прокуратурата.

 

Трето,  отнемането на движимости в интерес на страната без значение от наказателната отговорност, тъкмо тъй като не е наказване, не се индивидуализира от съда, а се ползва постоянно когато са налице законовите предпоставки за това. Тук е планувана единствено опция за съда да постанови такова лишаване по свое убеждение, т.е.  на процедура ще постановява в допълнение наказване по преценка на съда, което по дефициния не е наказване.

 

Четвърто, МПС-то на отговорния за ПТП може да бъде отнето даже при по неволя причиняване на междинна телесна щета  в резултат на ПТП – да кажем навехнат за един месец гален.

 

Отнемане на моторното транспортно средство или отсъждане на равностойността му към този момент се планува и за управляването на моторнто транспортно средство (МПС) с централизация на алкохол в кръвта над 1.2 промила или след използването на наркотични субстанции – член 343б от Наказателен кодекс.

 

Тук още веднъж е налице парадоксът,  че при безуспешно закононарушение като това (няма провокирано ПТП) МПС-то ще предстои на лишаване,  само че при съзнателно причиняване на ПТП при ръководене на МПС след приложимост на алкохол – няма.

 

Обективно това е постоянно осъществявано закононарушение (средният годишен брой на записаните закононарушения по член 343б за последните три години до 2022 година е 7690), само че спрямо интервал преди към 15 години да вземем за пример, и тези (както изобщо престъпността в България) закононарушения понижават (за интервала сред 2008г. и 2010г. в това число междинният годишен брой на записаните закононарушения по член 343б от Наказателен кодекс е 11151). Т.е. мъчно предвиждането на такова лишаване може да бъде обяснено с криминологични аргументи като нужда от реакция на престъпността.

 

Чрез това лишаване, което въпреки и по формулировка да не е наказване,  нарушителите ще бъдат изправени пред несъответна реакция на страната против тях  предвид обстоятелството, че с действието си те въпреки всичко не са провокирали никакви общественоопасни последствия, а ще им се постановат и санкции отнемане от независимост и от право да ръководят МПС, и лишаване на движимост на евентуално висока материална стойност.

 

Неравно ще бъдат третирани направилите закононарушението с коли на висока стойност и тези с коли на ниска. Особено при първите  това фрапантно ще усили корупционния напън върху констатиращите действието чиновници на Министерство на вътрешните работи.

 

Някак скоро може да се окаже, че пияните водачи карат единствено трошки.

 

Иначе отнемането на колите на пияни водачи не е българска законодателна иновация. Със сигурност преди приемането му бихме могли да изследваме опита в други страни, където към този момент е прилагано, което, двоумя се да е било сторено от законодателя.

 

www.dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР