С помощта на сравнително малка апаратура и изключително голяма находчивост,

...
С помощта на сравнително малка апаратура и изключително голяма находчивост,
Коментари Харесай

12-годишно момче се превърна в най-младия човек, постигнал ядрен синтез

С помощта на относително дребна инсталация и извънредно огромна съобразителност, 12-годишният Джаксън Осуалт влезе в върховете на Гинес като най-младия човек изобщо, който в миналото е реализирал нуклеарен синтез.

Часове преди да навърши 13, Джаксън съумява да смеси два атома деутерий в дребния нуклеарен реактор (фюзор), издигнат в къщата на неговите родители. Фюзорът е устройство, което употребява електрическо поле, с цел да нагрява йони до рискови температури, като по този метод подкрепя нуклеарния синтез. Тези машини се нуждаят от извънредно доста огромна сила и развиват безумно високи температури, което прави построяването им същински героизъм. В интернет обаче съществува цяло общество, което е посветило времето и напъните си точно върху това.

Терминът нуклеарен реактор може и да провокира асоциации с радиоактивен материал или нещо гигантско. Този обаче, основан от Джаксън, е по-различен. Той генерира плазма, в която се случва нуклеарен синтез - това не е делене на ядрото на атома, при който се употребява уран, с цел да се създаде електричество. В случая става дума синтез, при който водородни атоми се трансформират в плазма, а по-късно се избутват един към различен, с цел да образуват разнообразни и по-тежки атоми. Реално Джаксън смесва деутерий – специфичен вид водород, който има и неутрон, и протон в ядрото си.

Дизайнът и структурата на този мини реактор сигурно не са били нито лесни, нито евтини. На момчето са му били нужни почти 1 година и към 8-10 хиляди $. Джаксън оповестява, че е постигнал нуклеарен синтез на 19, 30 и 31 януари. Синтезът на атоми на деутерий води до освобождението на неутрони.

Предишният рекордьор бе Тейлър Уилсън – той реализира нуклеарен синтез през 2008 година, когато е едвам на 14 година

Тийнeйджърът пoлучил пълнa пoдкрeпa oт cтрaнa нa рoдитeлитe cи при ocъщecтвявaнeтo нa cлoжния прoeкт. Мaйкa му oтнaчaлo билa дocтa притecнeнa, cлeд кaтo рaзбрaлa, чe в дoмa ѝ щe прoтичaт ядрeни рeaкции. Нo cинът ѝ oбяcнявaл търпeливo кaквo тoчнo прaви нa вceки нoв eтaп oт изгрaждaнeтo нa aпaрaтурaтa.

Ядреният синтез е оня физически развой, който зарежда всяка една звезда във Вселената. Той би трябвало да ни даде чиста и неограничена сила. Както Джаксън демонстрира, ние можем да го реализираме. Проблемът в тази ситуация е да можем да реализираме продължителни реакции, които освобождават повече сила, в сравнение с действително се влага.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР