С помощта на безвъзмезден труд, осигурен от технологични компании, България

...
С помощта на безвъзмезден труд, осигурен от технологични компании, България
Коментари Харесай

Технологични компании ще изградят безплатно системата за електронно здравеопазване

С помощта на безплатен труд, обезпечен от софтуерни компании, България ще приключи построяването на системата за електронно опазване на здравето, заяви през днешния ден на конференция вицепремиерът Томислав Дончев. На нея ръководителят на борда на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев разгласи, че членовете на асоциацията ще дарят да страната 15 хиляди часа труд. Той добави, че това е тяхната помощ за страната в тежките времена поради ковид.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че става въпрос за нужни услуги като електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, основни регистри, следене и разбор на пътя на медикаментите и т. н. Според него системата за електронното опазване на здравето, по която официално се работи от години, може да тръгне още пред ноември.

В коментар по тематиката, министър председателят Бойко Борисов разгласи, че по този начин ще се сложи под надзор бранш, " от който се твърди, че изтичат доста пари - над 5 милиарда лв. на година. Премиерът сподели още, че софтуерна компания е предложила и артикул за надзор на спазването на карантината и следене на заболеваемостта от ковид, само че детайлности за него ще има в сряда
В началото на лятото на 2018 година Кирил Ананиев разгласи, че за Министерството на здравеопазването построяването на националната здравна осведомителна система е един от главните лостове, с които да се форсира електронното ръководство в бранша. Той добави, че се работи по построяването на обособените модули на системата, като всеки един от тях е в друг стадий на подготовка.

" Ако работата върви в период, чакаме в средата на идната година да имаме Национална здравна осведомителна система, т.е. България да има електронно опазване на здравето ", увери Ананиев депутатите от парламентарната здравна комисия на 7 юни 2018 година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (221)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР