С половин час по-късно ще започне заседанието на Софийския апелативен

...
С половин час по-късно ще започне заседанието на Софийския апелативен
Коментари Харесай

Мегаскандалът с ОПГ-то за контрабанда: Съдът решава остават ли Банкова и компания в ареста

С половин час по-късно ще стартира съвещанието на Софийския апелативен съд, на което би трябвало да се реши дали остават за непрекъснато в ареста към този момент някогашният шеф на Агенция " Митници " Петя Банкова и посочените за доближени на Никола Николов - Паскал  - Стефан и Марин Димитрови, които са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Мерките ще се гледат от арбитър Галя Георгиева. 

На място са годеницата на Стефан Димитров, брачният партньор на Петя Банкова Диян Тенев и юрист Ивайло Найденов.

От пресцентъра на Апелативния съд прецизираха, че обвинените ще бъдат закарани в правосъдна зала през различен вход и публицистите няма да имат опция да ги снимат.

Скандалът с ОПГ-то в митниците се развихри до големи мащаби, стана общественозначим и раздруса страната. 

Софийски градски съд остави Банкова и Стефан Димитров в следствения арест . Това реши Софийски градски съд след двучасово заседание по гледане на ограниченията за неотклонение на обвинените. По време на съвещанието на 6 април стана ясно, че срещи на двамата са били снимани от охранителните камери на петзвезден хотел край Правец. 

В рамките на 48 часа на два пъти в мрежата изтекоха шокиращи фотоси на тогава основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев в компанията на упрекнатите и със скъпи дарове, което се трансформира в тематика едно в страната - фрагментите на купчина пачки пари, едно куче и към този момент много знакови лица

Ден преди новият длъжностен кабинет да изиска от президента да приключи пълномощията и освободи от служба основния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев, даже Румен Радев разяснява обстановката по този начин: " Какъв основен секретар на Министерство на вътрешните работи си, в случай че не знаеш с кого вървиш по първокласни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи дарове? "  На идващия ден към този момент публично и издаде указа за уволнението на Коцев.

Петя Банкова, Стефан Димитров и Марин Димитров бяха арестувани при акция против контрабандния канал на Никола Николов - Паскал. Същият Никола Николов - Паскал, свързван с най-големия подобен за трафик на цигари от повече от десетилетие, е разгласен за търсене. 

В събота Марин Димитров, вместо в правосъдна зала, влезе в болница " Пирогов " , поради вложено здравословно положение. Според юриста му Любомир Таков то е налагало да бъде признат по незабавно в кардиологията на лечебното заведение. 

Тримата наблюдаващи прокурори желаеха от Софийски градски съд непрекъснато задържане под стража на четиримата обвинени. Мотивите за това, че от направените разпити на очевидци и чиновници на ДАНС са добити данни, от които може да се направи обосновано съмнение за осъществена незаконна активност от обвинените и незаконни връзки сред тях. Според изложените доказателства от наблюдаващия прокурор Банкова е била в схемата още преди да бъде нараснала на поста шеф на Агенция " Митници ". 

Припомняме, че шефът на Агенция " Митници " Петя Банкова бе арестувана на 3 април дружно с Марин и Стефан Димитрови, а на идващия ден им бе повдигнато обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие и контрабанда.

Временната парламентарна комисия за следствие на корупционни практики в Агенция " Митници " ще изслуша служебния вътрешния министър Калин Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР