С политическо злорадство депутатите от БСП и от ГЕРБ се

...
С политическо злорадство депутатите от БСП и от ГЕРБ се
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ поспориха за пътя на гражданите до правосъдие

С политическо зложелателство депутатите от Българска социалистическа партия и от ГЕРБ се захапаха за президентското несъгласие върху Административно-процесуалния кодекс (АПК). Заседанието на правната комисия потегли добродушно.

Емилия Друмева , представител на правния съвет на президента, посочи, че административните съдилища са държавни съдилища . Спецификата при тях е, че в разногласията, които се вземат решение в тези съдилища, едната страна постоянно е страната .
Изниква въпросът дали държавните съдилища няма да отсъждат в интерес на страната , запита тя.

 Президентът наложи несъгласие на промените на Административнопроцесуален кодекс
Президентът наложи несъгласие на промените на Административнопроцесуален кодекс

Оспорва 16 разпореждания, заплашен е правовият и либерален темперамент на страната

Административното правораздаване е извоювало един авторитет. Законността е належащо изискване за съществуването на правовата страна , изясни Друмева. Драстичното нарастване на правосъдните такси ще попречва търсенето на правораздаване, безапелационна е представителят на правния съвет на президента.


" Демократична България " желае от Радев несъгласие върху измененията в Административнопроцесуален кодекс

Управляващите имат предпочитание за свръхдържава, която не предстои на надзор от никого

Според Друмева не е присъщо такса да се дефинира в закон . Практиката е да се дефинира с подзаконов нормативен акт . Тя се тормози, че новите разпореждания ще се трансфорат в бариера към търсенето на правдивост . Пътят към съда постоянно би трябвало да е отворен, безапелационна е Емилия Друмева.

Според коалиция " За да остане природа с България " таксите попречват достъпа до правораздаване на хората и на организациите .

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се поинтересува какъв брой пари дава неправителственият бранш за процесуално посланичество на касационна инстанция, че такса от 370 лв. е доста за правораздаване . Явор Божанков от Българска социалистическа партия му отговори, че с политическо зложелателство ще гледа по какъв начин герберът се излага пред НПО-тата.

 Тоталитаризъм в Административнопроцесуален кодекс видяха социалистите
Тоталитаризъм в Административнопроцесуален кодекс видяха социалистите

Ще нападат наредбите в Конституционния съд

Еколозите се ядосаха на Кирилов, че се възползвал от ситуацията си . Затова Данаил Кирилов повери воденето на съвещанието на патриота Христиан Митев.

Правна комисия отхвърли ветото на президента върху Административнопроцесуален кодекс

Промените в Административнопроцесуален кодекс бяха признати от Народното събрание на 25 юли 2018 година и върнати за ново разискване от президента Румен Радев на 1 август 2018 година

Президентът оспорва общо 16 разпореждания от закона . Според него с тях уредбата се отдалечава от съществени конституционни начала и деформира обичайни правила и достижения на административното право .

Президентът счита, че с измененията ще се понижи интензитетът на отбраната на правата на жителите и юридическите лица по отношение на актове, издавани от позицията на власт и изискващи послушание.

Държавният глава показва противоречие с наредбите по отношение на разпоредбите за подсъдността , закритите правосъдни съвещания, фрапантно увеличените такси в касационното произвеждане и премахването на касационната инстанция в редица специфични закони.

Президентът акцентира, че наличието на правото на отбрана неведнъж е тълкувано от Европейския съд за правата на индивида , който приема, че страната не би трябвало да слага правни и на практика спънки пред неговото практикуване.

Като основават неразбираема родова подсъдност, усилват разноските за правораздаване с признатата локална подсъдност , плануват голословно фрапантно увеличение на таксите в касационното произвеждане и отстраняват касационната инстанция в специфични закони, оспорените разпореждания на ЗИД Административнопроцесуален кодекс слагат точно такива спънки. Тези разпореждания ще понижат способността на административното правораздаване да бъде измежду главните фактори , които подсигуряват салдото и контрола сред управляващите в държавното ръководство и върховенството на закона. Така е заплашен правовият и либерален темперамент на актуалната страна, стимулира се Радев.

Това е деветото несъгласие на президента Румен Радев . До момента депутатите от 44-то национално заседание поддържаха единствено ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен надзор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР