С полагане на цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в

...
С полагане на цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в
Коментари Харесай

Анатоли Станев: Будителството е акт на лично достойнство и национално самочувствие, което ражда истински лидери

С полагане на цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в Русе чиновници от Областната администрация в крайдунавския град уважиха Деня на националните будители и 300 години от рождението на създателя на „ История славянобългарска “ и учредител на Българското възобновление.

„ Днешният празник е знак на това по какъв начин духовността, образованието и полезностите възраждат и издигат българския народ даже в най-критичните моменти от историята ни. Този ден е следващото доказателство, че съдбините, нашите родова еднаквост и просвета зависят напълно от дейностите ни тук и в този момент “, разяснява регионалният шеф Анатоли Станев. Той напомни, че будителството е акт на персонално достолепие и национално самочувствие, което ражда същински водачи.

На 1-и ноември отдаваме респект на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал. За първи път празникът се празнува през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на националното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските национални будители. От 1 ноември 1923 година с декрет на цар Борис III е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1922 до 1945 година е общонационален празник. От 1945 година празникът е анулиран и след дълго спиране, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-то Народно заседание, на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР