С подкрепата на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов излезе

...
С подкрепата на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов излезе
Коментари Харесай

С подкрепата Юлиан Ангелов от ВМРО излезе от печат книгата „Мице Чегански“

С поддръжката на организационния секретар на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов излезе от щемпел книгата „ Мице Чегански “, както и песента „ Войводата Мице Чегански “ изпълнена от дуета Бисера Иванова & Лидия Ангелова и Дани Милев.  Музиката е на Дани Милев, а текста на Александър Радовски.

Поредната седма книга на Александър Радовски със заглавие „ Мице Чегански ” преглежда проблемите на македонското революционно придвижване през призмата на проверяващите служители на реда. Страхът от тайните организации прозира в полицейските донесения. Разбираме от първа ръка, какъв брой огромно и мощно е било Вътрешна македонска революционна организация по това време и за какво е атакувано от самата страна. Потвърждава се максимата, че и най-мощната организация не е по-силна от страната. Срещу държавната машина не можеш да се бориш, рано или късно би трябвало да отстъпиш.

Виждаме какъв брой е било самоуверено Вътрешна македонска революционна организация, по какъв начин води война с постоянна сръбска и гръцка войска. В книгата има доста забавна следствена информация за Григор Беганов, Иван Пукев, Лазар Маджиров, Георги Маджиров, Ташо Тойтов, Динчо Балкански, Стоян Юруков, Атанас Калчев, Лев Главинчев, Ангел Коларов, Георги Попхристов, Кръстан Поптодоров, Петър Шанданов, Михаил Шкартов, Стефан Карайорданов, Страхил Развигоров, Стоян Келпеков, Йордан Гюрков, Никола Франгов, Цвятко Комитов, Илия Лерински, Никола Хаджиев, Лазар Кунгалов, Тома Радовски, Георги Хазнатарски и други дейци на Вътрешна македонска революционна организация. Която излиза за първи път на бял свят, с помощта на изследването в архивите от интервала 1933-1942 година.

Сюжетната линия продължава с любопитни обстоятелства за Ванга и нейния татко - позабравения деятел и бунтовник на ВМОРО Пандо Сурчев. Мице Чегански не се отхвърля от революционната си активност за Македония, само че той и членовете на неговото семейство заплащат доста висока цена. Успява да оцелее за разлика от множеството свои приятели по оръжие. Достига достолепна възраст и си отива почтено от този свят.

Голяма признателност за приноса на членовете на „ Българско съдружие на родовете от Македония ”, също по този начин за тяхната родолюбива и просветна активност, както и на госпожа Райна Дрангова – щерка на изтъкнатия деятел на Вътрешна македонска революционна организация Кирил Дрангов, за предоставените фотоси от нейния списък на войводата Мице Чегански и воденската чета на организацията.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР