с подкрепата на 165 депутати, 71 гласуваха против, а Бойко

...
с подкрепата на 165 депутати, 71 гласуваха против, а Бойко
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

с поддръжката на 165 депутати, 71 гласоподаваха срещу, а Бойко Рашков от Политическа партия гласоподава въздържал се. Основният фокус на измененията е в главата за правосъдната власт, където Висшият правосъден съвет се разделя на два съвета - правосъден и прокурорски, а пълномощията на основния прокурор се редуцират и мандатът му се понижава на 5 години. В период до 6 месеца би трябвало да бъде признат напълно нов Закон за правосъдната власт, а до 9 месеца да бъдат определени новите препоръки.

, откакто в понеделник за пети път гласуването не даде резултат и ръководител не бе определен. Следващото съвещание е планувано за 11 януари 2024 година Общински съветници от ПП-ДБ предизвестиха, че София може да загуби милиони за ВиК планове, в случай че пропусне опцията, в случай че не успее да гласоподава в периода за разплащане по европроекти.

Административният съд - София-град, спря демонтажа на Паметника на руската войска по искане на " Възраждане ". Мотивите на съда са, че не е показан подобаващ административен акт, нито контракти, от които да излиза наяве какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, ще се предприеме ли реставрацията на паметника и други Междувременно фигурите бяха свалени от постамента. Очаква се регионалната администрация да апелира акта на съда.

Свят
Върховният съд на Колорадо постанови, че Тръмп няма право да се кандидатира още веднъж за президент и не може да взе участие в първичните избори в американския щат Източник: Reuters Реклама
Пентагонът е убедил няколко съдружника да се причислят към военноморска оперативна група в Червено море на фона на възходящите офанзиви на подкрепяните от Иран бунтовници против комерсиалното мореплаване, които доведоха до повишение на цените на петрола. Обявяването на интервенцията, която министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин назова " Пазител на просперитета ", пристигна единствено няколко часа откакто английската петролна компания BP съобщи, че стопира всички транспорти през водния път, базирайки се на " влошаващата се обстановка със сигурността ".

Европейският парламент и страните членки реализираха политическо съглашение за окончателния текст на петте оставащи законодателни оферти от промяната на политиката за миграция и леговище. С това законодателният пакет, импортиран през 2020 година, е дефинитивно координиран и може да бъде признат преди плануваните за юни европейски избори, влизайки в действие още през 2024 година

Френският парламент одобри законодателство, затягащо имиграционната политика на Франция след месеци на политически разногласия. Законопроектът беше подсилен както от центристката партия на президента Еманюел Макрон, по този начин и от крайната десница, водена от Марин льо Пен. Левите упрекнаха президента, че прави отстъпки на националистите, само че болшинството в долната камара беше толкоз огромно, че ръководещата партия не се нуждаеше от поддръжката на Льо Пен.
Вулканът на полуостров Рейкянес в Исландия изригна след поредност от мощни трусове в региона Източник: Reuters
Икономика
Реклама 5.4% е годишната инфлация през ноември по данни на Национален статистически институт. Месечната е 0.3%.
Управляващите взеха решение да понижат налога за офлайн тото, лото и залагания и да усилят този за ротативките с промени в Закона за бюджет 2024. Така фирмите, които провеждат офлайн залагания върху спортни събития, лотария с триене на билетчета, тото, лото, ще дължат държавна такса в размер на 20% върху разликата сред цената на направените залози и изплатените облаги. Сега дължат 15% от приходите от залози, т.е. данъкът се начислява върху по-широка база. Вдига се различният 3-месечен налог за ротативките от 500 на 800 лева, както и еднократните такси за издаване на хазартни лицензи. Обяснението е, че по този начин ще се усилят приходите от хазарт с 200 млн. лева

Максималният застрахователен предел става 3750 лева от началото на идната година. Това е нарастване от 300 лева Промяната е записана в Бюджета на ДОО за 2024 година Минималният застрахователен предел за самоосигуряващите се също се усилва до равнището на минималната брутна заплата, или 933 лева От средата на годината пенсиите ще се усилят с 11% по така наречен швейцарско предписание (50% от инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен доход).

Новата 2024 година стартира с инвентаризация на бензините по складовете. Това стана ясно от последните корекции на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия. Най-общо те плануват завършек на вноса на съветски петрол и нефтопродукти с генезис Русия от 1 март. А от началото на годината стопира и износът на артикули, създадени от съветски петрол, като се изключи нискооктановия бензин за трети страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР