С почти 30% да бъдат вдигнати заплатите на военнослужещите, предлагат

...
С почти 30% да бъдат вдигнати заплатите на военнослужещите, предлагат
Коментари Харесай

С почти 30% вдигат заплатите на военнослужещите, предложението е на всички групи в НС

С съвсем 30% да бъдат вдигнати заплатите на военнослужещите, оферират всички групи в Народното събрание.

За законодателните промени заяви ръководителят на парламентарната комисия по защита Христо Гаджев на брифинг в Народното събрание. На него думата взе и министърът на защитата Атанас Запрянов, който благодари на депутатите и изрази вяра, че покачването на приходите ще остави военнослужещите в българската войска.

" Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме план за изменение на Закона за защитата и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със междинната работна заплата, т.е. близо 30% нарастване. Липсата на съответни хонорари са от главните аргументи за овакантяване на въоръжените сили от военнослужещите. Ако желаеме да имаме модерна войска, това не е единствено да закупуваме ново въоръжение, то е вложения в хората в защитата. Това е един извънреден приоритет. Предложението е подписано от всички парламентарни групи, тъй като Българската войска няма партиен цвят, а единствено три цвята - бяло, делено алено. Надявам се преди 6 май законодателните промени да влязат в действие и президентът да ги обнародва. Надяваме се да получим поддръжка и от президента с бърз декрет ", съобщи Христо Гаджев.

Като изключителна точка от дневния ред на Народното събрание депутатите гледаха на решение за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса за въоръжените сили. Заради класифицирана информация точката се преглежда в закрито съвещание.

" Българската войска е национална институция и единодушието на нашия парламент демонстрира, че Народното събрание демонстрира нужното схващане. Недокоплектоването въздейства на боеспособността на нашите сили. Не е възможно да има формирования без нито един офицер, има отдръпване от офицерската специалност ", сподели служебния министър на защитата Атанас Запрянов.

" Това, което се случи в последната година изключително ме тревожи. В националния боен университет, вместо 380 курсанти, колкото да събрахме 80 курсанти. С това решение тази отрицателна наклонността ще бъде пречупена ", уверен е министърът.

Аз също желая да благодаря на всички народни представители и на ръководителя на Комисията по защита. За мен това решение е образец за държавнически и националноотговорно мислене ", акцентира от своя страна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов

Променените хонорари би трябвало да влязат в действие от 1 януари 2025 година с Бюджета за 2025 година.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР