С по 30 минути седмично ще се удължат учебните часове

...
С по 30 минути седмично ще се удължат учебните часове
Коментари Харесай

Окончателно: с по 30 мин. увеличават часовете по български в 5-и и 6-и, а по математика и в 7-и клас

С по 30 минути седмично ще се удължат образователните часове по български и литература в 5-и и 6-и клас, по математика - в 5-и, 6-и, и 7-и клас, и по география - в 5-и клас. Това ще стане още от тази образователна година. Така, седмичното натоварване за петокласниците нараства с 1 час и половина, на шестокласниците - с 1 час, а на седмокласниците - с половин час. Това плануват промени в наредбата за образователния проект, оповестени в “Държавен вестник ”.
Прочетете още
Поправките бяха направени поради предложение на Министерството на здравеопазването за спазването на оптималната седмична натовареност на учениците в прогимназията и понижаване на образователния час от 45 на 40 минути. Това щяло да рефлектира върху общото време за образование изключително остро върху основни предмети като български език и литература и математика, които се учат с максимален брой часове, беше записано пък в претекстовете към препоръчани промени отстрана на Министерството на образованието и науката. Именно тази смяна стана факт с промени в Наредбата за организация на дейностите в учебното обучение.

Намаляването на продължителността на часовете на процедура ще засегне дребна част от учениците, защото множеството така и така са на 40-минутни часове.

“Хубаво е да има повече часове по български език и математика, за да има повече време за извършения ".

На процедура в 7-и клас ние ги изпитваме съществено единствено по тези два предмета. В огромните учебни заведения ще се наложи да се търси спомагателен половин щат ”, разяснява шефът на столичното 51-о приблизително учебно заведение “Елисавета Багряна ” Асен Александров, който е и ръководител на Сдружението на шефовете в системата на междинното обучение. Според него в огромните учебни заведения ще се наложи нарастване на половин щат по български и математика. “Ще бъдат изплатени лекторски. Откъде да намерим нови учители, Няма по какъв начин занапред да ги търсим. Затова смяната трябваше да се знае 1-2 месеца по-рано, към този момент сме си създали седмични написания. Такива промени би трябвало да се вършат преди лятната почивка ”, безапелационен е Асен Александров.

“За броени дни би трябвало да се търсят учители, да се разпределят часове, да се прави стратегия ”, казва Диян Стаматов, шеф на столичното 119-о приблизително учебно заведение “Акад. Михаил Арнаудов ” и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

При него това водело до увеличение на норматива с 1 щат по български език и 1 щат по математика. Трябва да намеря по един човек по тези два предмета. Не са се съобразили с нашите оферти тези промени да не бъдат направени, добави Диян Стаматов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР