С писмото до европейските лидери за членството на Република Северна

...
С писмото до европейските лидери за членството на Република Северна
Коментари Харесай

С писмото си до евролидерите Радев помагал на РСМ да не се отклонява от пътя си

С писмото до европейските водачи за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз България цели да помогне на страната да не се отклонява от пътя си към Съюза.

Това съобщи президентът Румен Радев от Черна гора, където взе участие в Срещата на върха на държавните и държавни ръководители на страните-участници в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.

Две са значимите цели на писмото:
Да помогне на ЕС да не се отклонява от своите правила и от демократичните полезности, тъй като това не води до резистентност на Съюза. Да помогне на РСМ в пътя й към Европейски Съюз, когато тя се отклонява от него.
По думите на Радев за България е от изключителна значимост ускорената интеграция на Северна Македония в Европейски Съюз. Страната ни обаче била виновен член на Съюза и не можела да остане безразлична към бъдещето и развиването му. Ако някои са подготвени да подценен европейските правила и полезности, с цел да реализиран мимолетни политически цели, то ние не сме, безапелационен е президентът. С това писмо оказваме помощ на Европейски Съюз да разбере проблемите на България, добави той.
 Румен Радев парира лобизма на РСМ с писмо до евролидерите
Румен Радев парира лобизма на РСМ с писмо до евролидерите

Промяната в Конституцията е единствено авансово условия

Румен Радев още веднъж прикани РСМ да не се управлява от лобизъм, а да взема решение проблемите с политическа воля и да покрие Копенхагенските критерии за участие. " Ние не можем да гледаме равнодушно, когато тази най-близка за нас страна се отклонява от този път ", угрижен е президентът. И припомни- вписването на българите в Конституцията на РСМ е единствено предусловие за започване на договарянията, има и други условия.

Той добави, че в преговорната рамка има доста ясно поети ангажименти- отвод от езика на омразата към България, смяна на наличието на учебниците в общообразователната система, преустановяване на дискриминирането към жителите, самоопределящи се като българи, разсекретяване на архивите на югославските секрети служби, свързани с погромите над българското население в Северна Македония.

По тези неща няма развиване и ние не можем да си позволим Северна Македония да влезе в Европейски Съюз по този метод, посочи Радев.

Той направи и къс коментар по отношение на видното разцепление сред ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. " Едно демократично ръководство би трябвало да се базира върху правила и полезности, които да работят в полза на обществото, а не върху страха " , акцентира Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР