С писмо до Народното събрание 107 университетски преподаватели искат Истанбулската

...
С писмо до Народното събрание 107 университетски преподаватели искат Истанбулската
Коментари Харесай

Преподаватели искат ратифициране на Истанбулската конвенция

С писмо до Народното събрание 107 академични преподаватели желаят Истанбулската спогодба да бъде утвърдена. Сред деклариралите това предпочитание са професорите Александър Кьосев, Александър Шурбанов, Боян Знеполски, Евгений Дайнов, Калин Янакиев, Нели Огнянова, Ивайло Дичев и други. Ето и писмото:

„ Настояваме Народното събрание без отсрочване да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, която страната ни към този момент е подписала. Конвенцията задава правната рамка за резистентен ангажимент на обществените институции с поддръжката и отбраната „ на правото на всеки човек и изключително на дамите да живеят без принуждение в обществената и частната сфера “; за провеждането на политики за поддръжка на жертвите и предварителна защита на принуждение, учредено на пол; за осъществяване на образование в ненасилническо държание в междуличностните отношения; за превъзмогване на стереотипни разбирания за половите функции, които блокират обществени шансове на индивидите.

Ние като академични преподаватели и преподавателки настояваме решението за Конвенцията да не бъде учредено върху страхове и недоумение, а върху рационални причини. Именно с цел да помогнем на обществото ни в изясняването на базовите понятия и смисъл на Конвенцията, като основа за осъществяване на градивна и рационална полемика, заявяваме следното:

Понятието gender, преведено като „ обществен пол “, следва да бъде интерпретирано само и единствено по този начин, както то е дефинирано в текста на самата Конвенция (чл. 3, в), а точно " обществено построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и за мъжете " (бел. ред. - един от предлаганите от психолози разновидности за превод е " полова еднаквост " ). Тази формулировка за обществено построените функции на пола не отхвърля, нито заплашва съществуването на биологичните полове. " Социалният пол " не е въпрос на свободен избор, в противен случай, той е заложен от наложени публични правила. Конвенцията упорства за смяна на тези правила, които нарушават равнопоставеността на половете и позволяват корист с правата на дамите.

Бихме желали да подчертаем, че понятието " обществена роля на пола " (gender) е част от българското законодателство от 2016 година, употребявано в Допълнителните разпореждания на Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете. Накратко, с Конвенцията не се вкарва ново за законодателството ни разбиране, затова няма по какъв начин да чакаме нито юридически безпорядък, нито смяна на Конституцията. Конвенцията основава само правна рамка за по-ефективна отбрана на съществуващи към този момент права с редица законодателни ограничения и съответни политики.

Неоснователни са и внушенията, че Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение задължава утвърдилите я страни да вкарат „ трети пол “ и да узаконят брака сред еднополови двойки. Понятие “трети пол ” в Конвенцията не съществува, нито може да бъде изведено от нея. Чл. 4 т. 3, който се показва като признаващ “трети пол ”, няма връзка с сходно разбиране. С него се вкарва обвързване за недискриминация при използване наредбите на Конвенцията на база редица признаци, в това число полова ориентировка и полова еднаквост. Този текст още веднъж не внася нищо ново в нашето законодателство - Законът за отбрана от дискриминация не разрешава сходна дискриминация. От недопускането на дискриминация против хора с нетрадиционна полова еднаквост или полова ориентировка обаче не следва ангажимент за правно признание на " трети пол ", нито за легализиране на еднополови бракове. Това са тематики, които не са предмет на тази Конвенция.

Разтревожилото обществото ни " полово обучение " допуска образование в разбирането за обществените функции на пола като утвърждаващи равнопоставеността, взаимното почитание, правото на персонална цялост и образование в ненасилственото разрешаване на спорове в междуличностните връзки сред дамите и мъжете. Такъв вид обучение би имало за цел да преодолее тези стереотипни функции, които унижават достолепието и принизяват равната полезност на дамите, и като такива са измежду главните систематични източници на насилието над дами.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР