С петте си последователни мандата начело на община Монтана и

...
С петте си последователни мандата начело на община Монтана и
Коментари Харесай

Кметът на Монтана Златко Живков – Рекордьорът

С петте си поредни мандата отпред на община Монтана и близо 20 години в локалната власт кметът Златко Живков сигурно е най-дългогодишният властник на регионален град в България.

“Вероятно е по този начин, само че този връх се дължи освен на мен, а на целия ми екип и най-много на хората, които през всичките тези години, макар компликациите, ми дават доверие и поддръжка. С техните хрумвания и помощ Монтана непрекъснато се трансформира и става все по-модерен и комфортен за жителите му град – географски, стопански и състезателен център на Северозапада! ”, декларира градоначалникът. И с педантичността на историк и преподавател, какъвто е по-образование, добавя още два върха, които постоянно отбелязва пред събеседниците си и у нас и в чужбина: “България е единствената страна в Европа, която носи името, с което е учредена, а Монтана е единственият регионален град с името, обещано при основаването му преди повече от 20 века! ” Съчетанието сред антично минало, градивно настояще и съвременно бъдеще е и визията за регионалния град на Северозапада, която Живков чертае и развива с локалната администрация от 1999 година до момента. Заедно с възобновяване на римската цитадела край Огоста общината обновява паркове и булеварди, строи обществени центрове и подкрепя отварянето на нови фабрики. Работохолизмът и триумфите на дългогодишния градоначалникът признават даже и политическите му съперници. Макар и да не са доста. “Винаги желая да спечелвам борби и го върша, само че не влизам в непотребни спорове. Мога да работя с всеки, който милее за Монтана ”, заявява кметът и за доказателство, припомня, че е работил със 7 Народното събрание и 9 държавни управления от разнообразни цветове. “Няма по какъв начин пет пъти да излъжеш хората. Човек се лъже веднъж, най-вече два. Изграденото се вижда. Несвършеното – също! ”, декларира градоначалникът.

Когато Живков влезнал в кметския кабинет в края на XX век, Монтана бил към момента някогашен социалистически областен град, посивял и раздрънкан от рецесията, спомня си той. Две десетилетия по-късно, въпреки и към момента с доста проблеми, регионалният град e с напълно изменен образ. ВиК мрежа на Монтана е реконструирана с над 55 млн. лв. от европейските фондове. С евросредства са построени съвременно регионално хранилище за боклук, пречиствателна станция и сепарираща апаратура. “С тези екообекти и над 600 дка паркове Монтана е измежду най-зелените градове в България! ”, акцентира кметът.

В стопанската система на града са влезнали вложения от Швейцария, Австрия, Холандия и Испания. В новия Технологичен парк, нараснал града с 1 км, са построени един цех и три търговско-сервизни агроцентъра. Тази година следва отварянето на още две предприятия. “В Монтана има над 2500 микро, дребни и междинни компании и повече от 30 компании с над 150 служащи във всяка. Безработицата е намаляла от 24% през 1999 година до 6,9 % през днешния ден. В града ни идват всеки ден да работят хора от Лом, Враца, Берковица и близките селища! ”, изрежда Живков. Заради вложените в града и общината средства, поради труда и очакванията на хората останали в родния си край, градоначалникът постоянно реагира остро на подигравателните намеци за “Северозападналата България ”. “Не обичам клишетата и оплаквачките. Северозападът е твърдина сред Дунав и Балкана, в която живеят доста издръжливи и работливи хора. И те заслужават по-добро бъдеще. Ако страната, която от дълго време е дебитор на хората тук, помогне повече на локалната власт, този край може да се трансформира в райско място! ”, уверен е кметът на Монтана.

С взор обратно обаче 58 годишният градоначалник признава, че на млади години изобщо не е мислел да се занимава с политика и администрация. “Предците ми са земеделци, а аз гонех футболната топка край Огоста, само че и учех крепко уроците, с цел да не позоря семейството, бях първенец! ”, споделя той. След междинното обучение Живков приключил история във Великотърновския университет, а след това специализирал в Софийската Алмаматер. Станал преподавател в Спортната гимназия на тогавашния Михайловград, по-късно и шеф, а най-после и началник на Инспектората по образованието. Тази година Монтана разполага с бюджет от 42 млн. лв., който със средства от европейски планове ще нарасне до 60 млн. Предстои възобновяване на учебни заведения и улици, поправки на читалища и градежи на църкви. Веднъж или два пъти в месеца Златко Живков ставя за малко проблемите на Монтана и отпътува за Брюксел или Страсбург, където трети мандат е член на Комисията на районите. И чертае с сътрудниците си пътя за развиването на локалното самоуправление в Евросъюза. За работата си до момента Живков е получил над 35 наши и непознати оценки, само че най-вече се гордее с двете си огромни достижения – дъщерята Антина, приключила връзки и изкуство във Виена, и синът Орлин, който учи музикално продуценство в Съединени американски щати. И скрито се надява някой ден да го предлагат и за почетната служба “дядо ”.

Спортът е неговата пристрастеност

Най-голямата пристрастеност на кмета на Монтана е известна на всички в града, че и отвън него – спорта. В Монтана се развиват 28 типа спорт, а три от тимовете – футбол, волейбол и баскетбол са на национално равнище. Голяма част от средствата от бюджета и европроектите се влагат в създаване и модернизиране на спортни уреди. 303 деца от разнообразни възрасти се занимават с футбол – обичаната игра на Живков. Сред звездните му мигове, споделя той, са игрите му на терена в Търново през предишния век с Красимир Балъков и починалия Трифон Иванов. Но и в този момент Живков не пропуща опция да хвърли костюма и да се пусне с топката на терена.

За него

Да го клонираме и в другите общини

Познавам Златко Живков от спорта и разбрах, че когато човек доста обича и желае нещо, може да го реализира и в един по-скромен по-мащаби град. Спортът в общината е на доста високо равнище, три от тимовете са в националните шампионати. Златко може де бъде образец за останалите кметове в България и щеще да бъде доста добре, в случай че може да го клонираме във всички общини.

Тити Папазов, треньор по баскетбол


Отделя пари за болничното заведение

Кметът Живков постоянно е отделял съществено внимание на регионалната болница, въпреки, че общината има дребен дял в нея. Всяка година кметът дружно с Общинския съвет отделят от бюджета финанси за модернизирането на болничното заведение – предходната година 6000 лв., тази – още 50 000 лв..

Д-р Тони Тодоров, началник на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев ” – Монтана


Северозападът се нуждае от него

Деветнадесета година отпред на общината в регионалния център Монтана – това е формалната страна. А съдържателната – без ръководители като него този край напълно щеше да западне. Каузата да спасим родния Северозапад изисква да поддържаме такива като Златко Живков, без значение от каква политическа мощ сме.

Доц. Д-р Борислав Великов, началник на 39-ото Народно събрание


Усмихнат и положителен човек

Щастлив съм, че имам Златко Живков за другар. Той е един ухилен и положителен човек. С него изминахме дълъг път в политиката и той потвърди, че кметуването може да се трансформира в поминък, който, когато се практикува от можещи и отдадени хора, носи изгода на всички. Успехите му са безспорни, а опитът голям и съгласно мен ще е безразсъдно потенциалът му да не бъде употребен в народен мащаб.

Найден Зеленогорски, някогашен кмет на Плевен и ексдепутат от Република България
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР