С пълно единодушие постоянната комисия Култура и духовно развитие“ прие

...
С пълно единодушие постоянната комисия Култура и духовно развитие“ прие
Коментари Харесай

Одобриха удостояването на актьора Михаил Мутафов със званието „Почетен гражданин на Варна”

С цялостно единогласие непрекъснатата комисия „ Култура и духовно развиване “ одобри предлагането за почитане на артиста Михаил Мутафов със званието „ Почетен жител на Варна ”. Високото звание се присъжда за забележителният му принос към театралното изкуство във Варна, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично наличие на сцената на държавна такса “Стоян Бъчваров “

Стоян Мутафов стартира креативният си път на сцената на варненския спектакъл през 1975 година като до през днешния ден той е изиграл над 100 функции от българската и международна драматургия. Сред най-забележителните му функции са Индианецът в „ Полет над кукувиче гнездо “, Перо в „ Черната дупка “ и Марат в „ Марат/Сад “. Актьорът има над 40 участия в кинопродукции, измежду които „ Циклопът “ с реж. Христо Христов; „ Дзифт “ на реж. Явор Гърдев и „ Островът “ на реж. Камен Калев. Богатата му биография включва и редица награди, включително премия „ Варна “, „ Аскеер “, „ Златна роза “, и „ Икар “ за чест и достолепие.

Общинските съветници утвърдиха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „ За заслуги към Варна ” – златен ще бъде почетен Държавен куклен спектакъл – Варна във връзка със 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската аудитория към театралното изкуство. През миналите седемдесет десетилетия на сцената му са сложени близо 400 типичен и модерни заглавия за деца и възрастни. Носител е на премиите „ Икар, „ Аскер “, 16 групови и самостоятелни награди „ Варна “.

Членовете на комисията взеха решение почетен знак „ За заслуги към Варна “ – златен да получи  Регионален ефирен център – Варна за приноса му в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и по отношение на 50-годишнината му. За миналия половин век РТВЦ - Варна, е работил за всички новинарски, публицистични и спортни излъчвания на Българска национална телевизия и се утвърдил като водеща културна институция с голям принос към представянето на града ни в националния ефирен ефир.

Другата утвърдена номинация за златен почетен знак е Държавната опера-Варна по отношение на 75-годишния й празник, за приноса й в развиване на оперното изкуство града и за одобряването й като един от водещите оперни театри в България.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и две персони. Единият е шефът на Варненската филхармония за интервала от 1972 година до 1976 година, музикантът Марко Добрев. Номинацията му, по предложение на предприемчив комитет от НУИ „ Добри Христов “, е за приносът му към варненската музикална просвета от 70-те години до през днешния ден, организирането на значими събития в границите на ММФ „ Варненско лято “, подкрепяне на Международния балетен конкурс и други Носител на медал „ Кирил и Методий ” III степен 1976г.; „ Учител на годината ” 1999г. на Отворено общество; „ Награда Варна ” през 2000г. и 2004г.; Почетно отличие „ Неофит Рилски ” на Министерството на културата.

Златен знак „ За заслуги към Варна “ ще получи и варненския състезател Иван Иванов за приноса му към развиването и просперитета на варненския и националния спорт. Под негово управление е извършена подготовката за присъединяване на страната ни в олимпийските игри в Атланта, където България печели 15 медала, от които четири - златни. Също под неговото управление сдружение „ ЖСК - Спартак " - Варна, получава вай-високата категория за интернационален принос - за присъединяване на варненски борци в олимпиадата в Барселона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР