С пълно единодушие – всичките регистрирани в пленарната зала 172-ма

...
С пълно единодушие – всичките регистрирани в пленарната зала 172-ма
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене промени в ползването на земеделските земи

С цялостно единогласие – всичките регистрирани в пленарната зала 172-ма депутати – поддържаха на първо четене промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Не толкоз безапелационни обаче бяха при гласуването срокът за разисквания сред първо и второ четене да бъде понижен на пет дни.

В претекстовете към законопроекта вносителите – депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи (по-конкретно – наказаният условно Димитър Аврамов), показват, че измененията са напълно свързани с оферти, направени от браншовите организации, взели участие в Консултативния съвет по поземлени връзки и комасация и са по отношение на проблеми, установени в тяхнапа процедура.

Така с измененията земеделските земи от държавния аграрен фонд към този момент ще се отдават чартърен или аренда посредством търг на локални физически и юридически лица, и кооперации, регистрирани на територията на общината по местоположение на парцелите, обект на търга.

Търговете ще са на две тръжни сесии, като на първата ще могат да вземат участие земеделските производители, отглеждали през предходните три години – зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски и многогодишни фуражни култури, и сертифицирани биологични производители.

Размерът на площите, за който земеделските производители ще могат да аплайват и да подписват договорите, ще може да бъде до този, употребен през предходните години, само че не повече от 300 декара. На втората тръжна сесия ще могат да вземат участие и останалите аграрни производители, разрастващи активност на територията на общината.

Ползвателите на аграрни земи ще са длъжни в период до 30 юни да показват в общинската работа по земеделие копие от договорите за прилагане на аграрни земи, с които ще вземат участие в съглашението за основаване на масиви за прилагане.

Освен това депутатите одобриха промени в изискванията и реда за отдаване чартърен без търг на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския аграрен фонд на притежатели или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни селскостопански животни. По-конкретно парцелите ще се разпределят съгласно броя и типа на животните, според от притежаваните или употребените на правно съображение пасища, мери и ливади.

По време на разискванията от “Възраждане ” обясниха, че сред първо и второ четене ще предложат при тръжните процедури предпочитано поземленият фонд да се отдава чартърен на биопропроизводителите, регистрирани и сертифицирани като такива, както и на представителите на сензитивните браншове – плодове и зеленчуци и отглеждане на животни.

На последващо място от “Възраждане ” разясниха, че ще изискат и пасищата, ливадите и нивите да бъдат предпочитано давани на животновъдни обекти, регистрирани в едно и също землище.

От “Има подобен народ ” пък желаеха сред първо и второ четене срокът да не се съкратява на 30 юни, а да остане 31 юли, тъй като преди този момент земеделските производители са извънредно натоварени, защото интервалът съответствува с жътвената акция.

Освен това от Има Такъв Народ сложиха въпроса и кое постанова промяната на подсъдността на административните съдилища към районния съд, каквато смяна е планувана в законопроекта. Според тях районните съдилища не разполагат с експертизата на административните съдилища и поради това е допустимо земеделските производители да станат очевидци на голям брой неиздържани решения, която да попречва работата им.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие – Десислава Танева увери групата на Има Такъв Народ, че текстовете ще се уточняват и че за тази година срокът ще остане 31 юли.

Даниела Божинова от ПП-ДБ пък предложи сред първо и второ четене да се запише и минимумът декари, за който земеделските производители да могат да аплайват, поради обстоятелството, че има огромни апетити фотоволтаичните предприемаци да купуват земи от VII и по-ниска категория. Тя предизвести, че натискът и изкушението общинските препоръки да продават такива земи на представителите на ВЕИ-сектора е голям и народните представители би трябвало да намерят някакъв метод да подсигуряват, че след години въобще ще има и един декар на животновъдна единица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР