С откриване на изложбата Учители – творци“ и награждаване на

...
С откриване на изложбата Учители – творци“ и награждаване на
Коментари Харесай

Зам.-кметът Борисова поздрави видинските архивисти на професионалния им празник

С разкриване на изложбата „ Учители – създатели “ и награждаване на донори Държавен списък – Видин означи 10 октомври – Деня на българските архиви.

Гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, заместител регионалният шеф Шишман Чаушев, представители на културни институции и организации, както и жители.

Борислава Борисова поздрави от името на кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков и персонално от свое име началника на видинския списък Светлана Кръстева и нейния екип по случай професионалния празник. „ Привествам Ви за тематиката, която сте избрали за днешната галерия и съм уверена, че тя ще бъде забавна освен за феновете на историята, само че и за видинските възпитаници и учители “, означи Борисова. Тя връчи на Светлана Кръстева приветствен адрес от кмета доктор Ценков и пожела на колектива на Държавен списък – Видин здраве, професионални и персонални триумфи. „ Продължавайте и отсега нататък да съхранявате историческото завещание на Видинския край и на България “, сподели още заместник-кметът в обръщението си към архивистите.

Началникът на Държавен списък – Видин Светлана Кръстева благодари за получените дарове и хубавите пожелания. Тя изрече благодарност на Община Видин и на всички останали институции, които оказват подпомагане на архива, с цел да може той да развива сполучлива активност.

        По традиция, на своя професионален празник видинските архивисти демонстрират част от документалното благосъстояние, което институцията съхранява. Тази година Държавен списък – Видин показа изложбата „ Учители – създатели “, в която са включени истински документи, фотоси и произведения на Димитър Попов, Руси Коджаманов, Иван Бърдаров, Христо Тричков, Георги Николов – композитори, диригенти, създатели на хорове и оркестри, на читалищни театри и самодейни сформира, които са работили за повишение на музикалната просвета на децата и поданството. Експозицията показва и творчеството на художниците Тихомир Коджаманов, Кръстьо Кръстев, Красимир Кръстев и Чавдар Петров, които са възпитавали естетическите усеща и усещания на подрастващите. В изложбата са показани също ръкописи и изявления на писателката Цонка Славкова. „ Със силата на своето творчество и с необятната си социална активност в областта на образованието, културата и благотворителността, тези учители са вдъхновявали генерации възпитаници и техните родители “, уточни Светлана Кръстева, като прикани гостите да прегледат изложбата.

На събитието по случай Деня на българските архиви бяха наградени донорите, с помощта на които през последните месеци фондът на видинския списък се е обогатил с скъпи документи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР