С остра декларация срещу намеренията на министър Кирил Ананиев да

...
С остра декларация срещу намеренията на министър Кирил Ананиев да
Коментари Харесай

БСП-Видин с декларация в подкрепа на протестиращите медици

С остра декларация против желанията на министър Кирил Ананиев да закрива отделения в лечебните заведения в Северезопадна България излязоха социалистите от Видин.
Защитавайки живота и здравето на пациентите, поддържаме справедливите претенции на медицинския личен състав и лекарите, пишат от Областния съвет на левицата във Видин.
Социалистите остро се опълчват на желанията на министър Ананиев за закриване или преструктуриране на отделения във видинската болница. Преди една година протестирахме срещу промяната на управлението, тъй като болничното заведение бе почнала да се стабилизира, разкриха се две нови отделения- по инвазивна кардиология и физиотерапия и рехабилитация, готвеше се и откриване на поделение по инфекциозни заболявания, с цел да не пътуват жителите на област Видин до Лом, Монтана и други градове, понижиха и задълженията на болничното заведение. Дългове насъбрани от наново назначения за шеф, закрил няколко отделения- Цветан Василев. Очаквано в този момент болничното заведение още веднъж е в тежко положение, закриват се и мъчно действат отделения, медицинския личен състав на всички равнища стачкува, като над 115 медицински експерти имат подготвеност да си подадат оставките. Намерението за консолидация и целокупно разглеждане на лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана на министър Ананиев, няма да докара до друго с изключение на един лекарски и пациентски туризъм, което ще е пагубно за живота и здравето на жителите на Видинска област. Трябва да напомним, че скоро пациентите на хемодиализа бяха подложени на подобен туризъм с резултат- гибел. Ако за министър Ананиев е обикновено да се пътува над 150км., с цел да получи обезпеченото от конституцията здраве, за хората от видинско имащи и в този момент компликации да се доберат до регионалната болница, не е, безапелационни са от Българска социалистическа партия.
Ние, социалистите от област Видин, изрично осъждаме политиката на геноцид по отношение на Видин, региона и цяла Северозападна България, която държавното управление на Бойко Борисов води посредством своето здравно министерство. Настояваме неотложно министър председателят Борисов да се разграничи от дейностите на здравния министър и да обезпечи поддръжка на видинската болница, като направи нужното за обезпечаването на естествена работа на МБАЛ Света Петка с цялостния размер и размер действия, се споделя още в декларацията.
Настояваме за незабавна и радикална проверка на цялата здравна политика на република България. Настояваме с държавните и публичните пари за опазване на здравето да се финансират единствено държавни и общински лечебни заведения. Настояваме да се обясни кой, за какво и по какъв начин осъществя кадровата политика при назначение на управлението на болничното заведение във Видин и има ли умишлени дейности за нейното банкрутиране, е апелът на социалистите.
Явната неспособност на управлението на болничното заведение да се оправи с рецесията поражда потребността от незабавната им промяна, безапелационни са от Българска социалистическа партия.
В декларацията те упорстват националният представител Владимир Тошев, както и другите народни представители, да не се крият и увъртат, а всеки да излезе с ясна позиция за аргументите довели до рецесията. В това число и кметът на Видин Огнян Ценков, както и регионалният шеф. Своята отговорност би трябвало да поемат и РЗИ и представителя на здравната каса. Явно регионалното управление на ръководещите от ГЕРБ е некомпетентно да резервира опазването на здравето в региона и няма никакъв престиж пред централното управление и държавното управление на ГЕРБ, акцентират социалистите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР