С още седмица разполага всеки, който трябва да обяви доходите

...
С още седмица разполага всеки, който трябва да обяви доходите
Коментари Харесай

Всеки сам пресмята колко данък дължи

С още седмица разполага всеки, който би трябвало да разгласи приходите си пред Национална агенция за приходите, с цел да го направи. Крайният период за подаване на декларациите и за заплащане на дължимите суми е 30 април. След тази дата санкцията за неподадена декларация е до 500 лева, а върху неплатената сума се натрупат лихви - 1/365 за всеки пропуснат ден.

Задължение да разгласи приходите си за 2018 година има всеки, който е получил пари по трудов контракт, възнаграждения, патентен налог, наеми, друга стопанска активност. Законът разрешава, който реши, да разгласи и приход, който не се полза - например получено имущество по завещание, завет или подаяние. Както и пари от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи. Това би му помогнало елементарно да потвърди генезис на парите си при възможна инспекция или проверка.

Хората, които имат приход единствено от заплата и от един шеф, а той е определил дължимия налог и го е удържал до 31 януари на идната година, не подават декларация. Свободни от това обвързване са и тези, които дават отговор по едно и също време на две условия: данъкът върху общата годишна основа да е еднакъв на предплатено удържания и не употребяват данъчни облекчения.

Декларацията се подава в териториалния офис на Национална агенция за приходите по
непрекъснат адрес.

Това може да стане персонално или посредством прокурист, а също по пощата с противоположна квитанция или по електронен път.

Сумите в нея се попълнят в левове и стотинки до втория децимален знак. Стотинки не се дължат, закръгляването става надолу - т.е. в случай че сумата е 90,40 или 90,70 лева, дължимото е 90 лева

Попълването на документа става в обратна посока. Към титулната част се прибавят единствено тези приложения, по които има получени приходи. Който се притеснява да не сбърка, може да употребява заявления с баркод, които автоматизирано пресмятат и пресмятат дължимото. За тях, както и за всяка онлайн връзка, е необходим ПИК, който се издава в данъчната работа и е безвъзмезден. Може да не се ползват служебни бележки, защото цялата информация за изплатените суми е изпратена от работодателите в Национална агенция за приходите. Може даже да не се вземат служебни бележки, а информацията за изплатените пари и удържания предплатено налог да се вземе напряко от уеб страницата на Национална агенция за приходите с персоналния идентификационен код.

В част I на декларацията се показват три имена, ЕГН и други персонални данни. Важно е да не бъдат сбъркани, защото тогава няма да бъде открито кой подава документа. Не е наложително да се попълня телефонен номер, само че е целесъобразно, защото при неточности или нужда от разговор с данъчните, най-бързата връзка е
позвъняване по телефона.

В част III се разказват приложенията към декларацията, като на редове от 1 до 13 се означават тези мостри, които са приложени. На ред 15 се отбелязва, когато се употребява данъчно облекчение за деца, а на ред 16 - в случай че то е за деца с увреждания.

На ред 1 в част ІV се показва общият общ брой от годишните данъчни основи, изчислени в приложения № 1, № 3, № 4, № 5 и № 6 от декларацията. На ред 2, който се намира тъкмо под него, се вписва общият размер на данъчните облекчения, на които имаме право. За задачата е нужно на първо време да е било попълнено Приложение №10 от декларацията, в което се разказват облекченията. На ред 3 се пресмята размерът на общата годишна данъчна основа. На ред 4 се дефинира размерът на налога върху общата годишна основа, като данъчната ставка е 10%. На ред 5 се пресмята размерът на данъчното облекчение за осъществени безкасови заплащания – 1% от дължимия налог, само че не повече от 500 лева Следва, на ред 6 сумиране на налозите, които подлежат на приспадане - т.е. предплатено удържан/внесен през годината, или облекчения за получени възнаграждения и други Ред 8 в Част ІV се запълва с импортирания през годината предплатен налог, а на ред 9- сумата за довнасяне.

Ако се получи по този начин, че има надвнесен налог, би трябвало наложително да бъде посочена банкова сметка, защото единствено по този начин може да се получат назад сумите. Въпроси по всеки данъчен проблем могат да се задават на телефон: 0700 18 700, на цената на един градски диалог. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР