С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличаването на броя

...
С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличаването на броя
Коментари Харесай

Как да различим COVID-19 от сезонния грип и настинката

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличението на броя на инфектираните с разнообразни респираторни вируси е значимо да знаем, че признаците на COVID-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в това число тези на настинката и на сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и вярно ли е лекуването ни, диагнозата не може да бъде сложена само въз основа на признаците. По тази причина е значимо при подозрение за зараза с ковид SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно проучване.
Настинката, сезонният грип и COVID-19 са породени от разнообразни вируси. Заразяването и при трите болести става по въздушно-капков път.

НАСТИНКАТА
Най-честите причинители на простуда са риновирусите, само че също по този начин и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и други
Признаците на „ елементарната простуда “ са главно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, изнемощялост и главоболие. Също по този начин може да се появи и лека температура. Обикновено недоволствата отшумяват в границите на 2-5 дни.

СЕЗОНЕН ГРИП
Сезонният грип се предизвиква от грипни вируси вид А и вид В.
Сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на недоволства, в това число висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, доста постоянно съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и изнемощялост. Най-честото затруднение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до инфектиране на мозъка и/или на сърдечния мускул.

COVID-19
Причинител на COVID-19 е ковид SARS-CoV-2.
Най-често срещаните признаци на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща уязвимост, нараснала температура и главоболие. Възможни са и други признаци на болестта като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, загуба на подушване. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последствия за здравето могат да се проявят седмици и даже месеци след COVID-19.
Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, по този начин и с ковид са възрастните хора и лицата с хронични болести. При тях рискът от тежко боледуване е доста по-висок и затова е значимо да се защитят, ваксинирайки се против сезонен грип и COVID-19.
Ваксините против грип и против COVID-19 могат да бъдат приложени по едно и също време, като не се слагат в една и съща ръка.

По отношение на имунизацията против COVID-19:
За първична имунизация в страната се ползват истинските иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.
Като бустерни дози се ползват ЕДИНСТВЕНО приспособените иРНК ваксини:
- Comirnaty Original/Omicron BA.1;
- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;
- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.
Бустерна доза с приспособена иРНК ваксина могат да получат всички искащи да се ваксинират жители, навършили 12 година със приключен имунизационен курс или с сложена бустерна доза с истинска иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

По отношение на имунизацията против сезонния грип:
Гражданите, навършил 65 години, могат да получат гратис грипна ваксина при своя общопрактикуващ доктор. За задачата, в осъществяване на  Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за идния грипен сезон, в България са доставени 190 хиляди ваксини, чието систематизиране към персоналните лекари се чака да завърши в границите на актуалната седмица.
Ваксините против COVID-19 и против сезонния грип защищават от тежко боледуване, следващи затруднения за здравето и летален край.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР