С официална церемония на летище Варна бе посрещнат първият полет

...
С официална церемония на летище Варна бе посрещнат първият полет
Коментари Харесай

Тържествено посрещане на първия шенгенски полет на варненското летище

С публична гала на летище Варна бе посрещнат първият полет от влизането на България в Шенген по въздух. Самолет наWizz Air, пътуващ от немския градМемингензаВарна,се приземи тъкмо в 11.00 часа българско време и беше поздравен с обичайна водна арка на особено проведена проява, в която се включиха два автомобила на Регионалната работа за пожарна сигурност.

 Първите пасажери влизащи във Варна,без прекосяване през граничен надзор и паспортно-визови инспекции, бяха посрещнати от регионалния шеф проф. доктор Андриана Андреева, Заместник-кметовете по финансите и сигурността на ВарнаХристо Рафаилов и Илия Коев,заместник-кмета на Аксаково Десислава Стоянова, шефа на аерогарата Димитър Костадинов и комисар Бончо Кралев – шеф на Гранично-полицейско ръководство на Летище Варна.

На борда на самолета пътуваха 163-ма души, най-вече българи и 4-ри членният екипаж на самолета. Деца от танцово студио „ Монт “, към читалище „ Просвета “ в Аксаково поздравиха идващите с къса стратегия и алегорично прерязаха лентата на новия кулоар за влизане за пътуващите в въздушната шенгенска зона. Дълго чаканото събитие беше запаметено с обща фотография на формалните лица и посетители и пасажерите от първия шенгенски полет, кацнал на варненска земя. Снимката, дружно с фуражката на комисар Кралев ще бъдат приложени към експозицията в музея на Шенген в Люксембург.

 От през днешния ден контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство отпада. Пътниците от и за страни от Шенген няма да минават паспортен надзор. Те ще се насочват през обособени шенгенски гейтове и ще минават само инспекция летищна сигурност. Пътуващите към страна отвън Шенген ще минават през паспортна инспекция.

Виена е най-честата шенгенска дестинация, показаха от Летище Варна. За предходната година към и от австрийската столица са осъществени 1400 полета в които са летели над 130 000 пасажери. Втора най-предпочитана дестинация в свободната зона на Шенген е немският град Берлин, Меминген се подрежда на трето място.

Общо 1,5 млн. лева коства акомодацията на новата зона за свободно прекосяване за страните от Шенген, показаха от управлението на аерогарата. Ремонтът, който включва преразпределяне на пространствата, нови съоръжения за видеонаблюдение, пожарогасене, климатизация, пожароизвестяване, радиоинформация и нови покривни уреди, е лишил 3 месеца. В него са взели присъединяване над 3000 души.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР