С официална позиция за Крим излезе президентът Румен Радев.Държавният глава

...
С официална позиция за Крим излезе президентът Румен Радев.Държавният глава
Коментари Харесай

Развръзка! Радев с официална позиция за Крим

С публична позиция за Крим излезе президентът Румен Радев.

„ Държавният глава Румен Радев неведнъж е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички интернационалните организации ”, заяви прессекретариатът на " Дондуков " 2.

„ От юридическа позиция Крим принадлежи на Украйна и страната ни е декларирала неведнъж поддръжката си за нейния суверенитет и териториална целокупност. Същевременно, както президентът Румен Радев акцентира в предизборния спор, „ сега “ Крим се управлява от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, президентът е изразявал угриженост от това фактическо състояние, което води до напрежение в интернационалните връзки и изключително в Черноморския район, който има директно отношение към сигурността на България и нейните съдружници ”, допълват от институцията на президента.

„ Президентът неведнъж е споделял опасения от допустима ескалация на напрежение в района и по особено в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  ограничения за подсилване на доверието и разговора, които да доведат до понижаване на борбата и основаване на предпоставки за намиране на спокойно решение на спора ”, приключва позицията.

Скандалът към позицията на президентството за Крим избухна по време на първия и единствен избирателен тв спор сред Румен Радев и Анастас Герджиков. В него Радев сподели " Крим е съветски, кой да е ". Последва остра реакция от Украйна, който привика българския дипломат. Съединени американски щати пък излязоха с позиция, с която подсетиха, че позицията на Америка, Европейски Съюз и България е, че Крим е украинска територия, нелегално анексирана от Русия. Българите в Крим пък поканиха Радев и му дадоха обещание дружелюбен банкет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР