С обявяването на пандемия от коронавирус, въведеното извънредно положение в

...
С обявяването на пандемия от коронавирус, въведеното извънредно положение в
Коментари Харесай

ИПИ: Мораториум на плащания е повече проблем, отколкото решение

С оповестяването на пандемия от ковид, въведеното изключително състояние в България и ограничаващите ограничения за обществото в страната естествено се повдига въпросът за икономическия и обществен резултат от тях. Разбира се, преди всичко, фокусът би трябвало да е върху здравето и живота на хората, само че има редица артикули и услуги, които имат директно въздействие върху качеството на живот. От тази позиция въведените ограничавания, както и последвалите разисквания на стопански и обществени ограничения за облекчение на отрицателните резултати от тях, следва да намерят сложен баланс сред опазване здравето и живота на хората, облекчение на краткосрочните отрицателни стопански и обществени резултати и ограничение на трайното утежняване на в бизнес средата и метода на живот. С други думи - разрешаването на един проблем не би трябвало да сътвори различен с по-дълбок и по-дългосрочен темперамент.

В началото на седмицата ИПИ разгласява Дискусия върху вероятните ограничения за противопоставяне на стопанския потрес от ковид, която предлага обзор на подхванати все още ограничения в други страни от Европейски Съюз, общи положения в дебата за ограниченията, както и съответни оферти за България. В нея има две съществени линии на мислене. Първата е, че стопанската система е гъвкава система, която се нагажда, в това число към отрицателни шокове, и предлаганите ограничения не трябва да заместват и/или изкривяват пазарните решения там, където те са вероятни и евентуално към този момент се случват. Втората е, че след краткосрочния потрес бизнесите ще рестартират своята активност и ограниченията следва да са ориентирани точно в тази посока - опазване на капитал, наети, активност, взаимоотношения с клиенти и снабдители и така нататък в фирмите, които поставят старания да приспособяват и спасят бизнеса си.

През последните дни се чуват оферти за въвеждане на мораториум върху разнообразни заплащания, в това число за комунални услуги, което би имало тъкмо противоположния резултат на препоръчаните от ИПИ ограничения. В кратковременен проект това видимо наподобява като облекчение за домакинските бюджети. Но мораториум значи отсрочване, а не опрощаване, на сметките, което ще усили бъдещите разноски на семействата, при изискване че приходите им остава неизменен..Друг е въпросът дали подобен в действителност е нужен при успеваемост на цялостните ограничения, ориентирани към опазване на заетостта и поддръжка на приходите за оптимално необятен кръг от наетите в България. Още повече, за огромен брой семейства в действителност няма смяна в приходите. В дълготраен проект обаче такава стъпка ще сътвори голяма междуфирмена задлъжнялост, която бързо ще се разлее по цялата стопанска система.-

От изявление на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране излиза наяве, че месечните доходи на клиентите на контролирания пазар на електрическа и топлинна сила и ВиК услуги възлизат на над 300 млн. лева След заплащане на комуналните сметки, крайните доставчици се разплащат по веригата - към мрежови компании, публични снабдители, производители на електрическа и топлинна сила, държавни структури, като Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", налози и осигуровки, подизпълнители и снабдители на артикули и услуги и така нататък

Около половината от разноските на секторите произвеждане и систематизиране на електрическа, топлинна сила, газообразни горива и ВиК услуги са ориентирани към добивната индустрия. Други 11% са за покупка на електрическа сила и газообразни горива, 8% - сухопътен превоз, в това число тръбопроводен, 5% - кокс и рафинирани нефтопродукти, 4% - финансови услуги без обезпечаване и в допълнение пенсионно обезпечаване, 4% - строителни и монтажни действия, 3% - канализационни услуги, ръководство на боклуци и услуги по възобновяване. С други думи всяко административно ограничение на приходите на тези компании автоматизирано ще има мултипликативни последици и върху други браншове от стопанската система и бързо ще усили междуфирмената задлъжнялост по сходство на резултатите, които наблюдавахме в интервала 2012-2015 година

Заедно с това, доста компании ще стартират да отсрочват разнообразни капиталови планове, в това число законови отговорности за реализиране на енергийни спестявания, което ще утежни както актуалното, по този начин и бъдещото положение на стопанската система. Нещо повече - когато краткосрочният резултат от пандемията премине, фирмите ще са в доста по-лошо положение, което ще се трансформира в дълго време за възобновяване на икономическата интензивност в страната. Не на последно място, криенето на налози и неплащането на сметки в страната към момента е тип народен спорт и не би трябвало да се подценяват или подценяват поведенческите последици от сходни ограничения. Крайният резултат от сходна мярка е извънредно огромен и непредвидим и като цяло би заплашил даването на тези услуги.

Не единствено че самото предложение е невероятно, само че то търси " решение " на проблем, който не съществува. От една страна, домакинските разноски по време на изключителното състояние може да се чака да намалеят на фона както на прекратени редица действия, като визити на заведения, търговски обекти и други, по този начин и по линия на променено държание - хората избират да стоят у дома вместо да пътуват (а множеството екскурзии са даже невъзможни с към този момент въведените ограничавания за влизане в доста страни). От друга страна, държавното управление разисква, а ИПИ към този момент предложи ограничения, които могат да лимитират загубата на приходи за семействата. Такива са покриване на 60% от разноските за заплати при изискване за опазване на работните места, отсрочване на периодите за подаване на годишните данъчни заявления за бизнеси, физически лица и самоосигурени лица, както и обезпечаване на ликвидна поддръжка за дребни и междинни предприятия. Чрез тези и други ограничения може да се избегне прекосяване към понижено работно време, стартиране на заетите в неплатен отпуск или съкращения, а оттова - загуба на приходи за семействата.

Вместо това би трябвало да се потърсят пазарни решения на евентуални проблеми. Подходът в други страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати е еластичен и разчита на положителните взаимоотношения сред фирмите и техните клиенти. Мерките включват гарантиране на непрестанно обезпечаване на услугите, разсрочване на сметки за клиенти, които са повлияни от епидемията и унищожаване на санкции за забавени заплащания. Въпреки това, множеството сдружения в други страни предлагат да се заплаща каквото е допустимо от сметките, с цел да не се натрупват огромни отговорности, които ще би трябвало да се покрият в последващи месеци.

Компаниите в България към този момент реагират на създалата се обстановка и се следят разнообразни гъвкави пазарни решения. Така да вземем за пример се оферират финансови ограничения за клиентите на банки. Електроснабдителните сдружения към този момент са поели ангажимент за обезпечаване на непрестанно електрозахранване, прекратяване на планови спирания за ремонтни действия, както и за облекчение на изискванията за заплащане на сметки, в това число удължение на периода с 10 дни. Дори и все още комуналните компании оферират опция за разсрочване на заплащането.

Всеобщ мораториумът върху заплащания на сметки наподобява като мярка на фиктивен проблем с непредвидими отрицателни последици за стопанската система и обществото. В последна сметка, това е обичаен потрес от страна на предлагането, който не може да се позволи посредством стимулиране на търсенето, по тази причина и обсъжданите ограничения целят опазване на работни места и обезпечаване на ликвидност за фирмите, тъй че да се предотвратят съкращения и загуба на приходи на семействата. Дори и при съкращения работещите получават компенсации за безработица, тъй че да съумяват да покриват разноските на семейството. Ако при тези две хипотези едно домакинство към момента среща проблем с покриване на разноските си за комунални услуги, най-вероятно казусът не е породен от краткотрайни ограничавания в икономическия живот, а е систематичен и би следвало да е приоритет на обществената система посредством обезпечаване на помощи, обучение, повишение на квалификацията и други Принципът на политиката би трябвало да бъде: който има опция - заплаща, а който е изпаднал в мъчно състояние, се поддържа с подобаващи ограничения на обществена протекция.

Останалите страни в Европейски Съюз и Съединени американски щати разчитат на меки ограничения - разсрочване на заплащания, унищожаване на санкции за забавени заплащания и други, само че фирмите постоянно предлагат покриване на най-малко част от настоящите отговорности, с цел да се избегне струпване на огромни задължения в последващи месеци. Мораториумът не е опрощаване, а само отсрочване на заплащания. С други думи изборът на мета равнище е следният: дали да се вкарат целенасочени механизми за поддръжка на наранени от пандемията компании и семейства в този момент, което е мъчно, само че дейно средство; или да се наруши всякаква икономическа логичност, поради кратковременен епидемиологичен потрес, който ще отмине, само че провалите от сходно решение ще са дълготрайни и всеобхватни, а оправянето с тях ще изисква активизиране на доста по-голям запас. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР