С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за

...
С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Президентът сезира КС за поставянето на възобновяеми източници върху обработваема земя

С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници – част от законите по Плана за възобновяване и резистентност – народните представители вкараха и промени в Закона за запазване на земеделските земи, с които президентът не е склонен. С премахването на съвсем всички ограничавания пред слагането на съоръжения за произвеждане на ВЕИ върху обработваема земя новите разпореждания основават риск от безотговорно преобразяване на аграрни площи във всевъзможен вид централи за произвеждане на сила. Допускането на строителство на уреди за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или сила от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), разрешава смяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България.

Това, съгласно президента, влиза в несъгласие с наредбата на член 21 от Конституцията на Република България, съгласно която земята е главно национално благосъстояние, а обработваемата земя се употребява единствено за аграрни потребности. Промяна на нейното предопределение се позволява само по изключение и при потвърдена потребност. Нито в претекстовете, нито в разискванията по законопроекта такава нужда не е обсъждана. Нещо повече, не са взети поради възраженията на Министерството на земеделието и храните, а огромна част от противоречивите текстове са импортирани сред първо и второ четене.

Поради това, отчитайки първостепенната значимост на опазването на земеделските земи, президентът упражнява пълномощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на параграф 78 от Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР