С обичайната тържественост и звезден блясък започна 75-ото издание на

...
С обичайната тържественост и звезден блясък започна 75-ото издание на
Коментари Харесай

Кан се завърна с блясък и без Z

С нормалната церемониалност и звезден искра стартира 75-ото издание на фестивала в Кан. След като пандемията попречи на провеждането му през 2020-а и го забави чак до юли през 2021 година, в този момент най-престижният международен кинофорум се завръща, събирайки звезди и сюжети от Холивуд до Украйна. Откриването бе със зомби комедия на Мишел Азанависиюс, отличен с " Оскар " за кино лентата си " Артистът " (2012). Няколко седмици преди премиерата режисьорът промени наименованието на кино лентата на Final Cut, с цел да не се смесва първичното заглавие Z (Comme Z) с буквата, която се трансформира в знак на съветското настъпление в Украйна. 

Актрисата Виржини Ефира бе водеща на церемонията по откриването. Холивудската суперзвезда Том Круз също е в Кан, където на следващия ден ще показа своя дълго чакан филм " Топ Гън: Маверик ". Публиката ще види и обещаващия артист Остин Бътлър, който играе Краля на рока в " Елвис " на Баз Лурман, и Том Ханкс в ролята на неговия управител. Култовият режисьор Дейвид Кроненбърг - един от малцината, на които този епитет приляга, се завръща в Кан с заричане още веднъж да раздруса публиката с включения си в конкуренцията за " Златна палма " филм " Престъпления от бъдещето "  с Виго Мортенсен, Кристен Стюарт и Леа Сейду. Австралиецът Джордж Милър - бащата на " Лудия Макс ", ще покаже отвън конкурсната стратегия кино лентата си " 3000 години блян " с Идрис Елба и Тилда Суинтън. 

Форест Уитакър, отличен като най-хубав артист през 1988 година за превъплъщението си в джазмена Чарли Паркър в " Птицата " на Клинт Истууд, щи получи почетна  " Златна палма ". 

21 филма, включени в конкурсната стратегия, ще се борят да наследят миналогодишния притежател на топ оценката - противоречивия " Титан " на режисьорката Жулия Дюкурно. Петима лауреати на " Златна палма " ще се борят за нея още веднъж: белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с " Тори и Локита ", шведският режисьор Рубен Йостлунд с  " Триъгълник на тъгата ", японецът Хирокадзу Корееда с " Брокер " и румънецът Кристиан Мунджиу с RMN. Председател на журито, което ще избере призьорите, е френският артист Венсан Лендон. 

Организаторите на кинофестивала обявиха при започване на март, че няма да бъдат одобрявани съветски делегации, само че тази мярка не важи за създатели, които са скъсали с режима, като Кирил Серебренников. Той ще взе участие в конкурса с " Жената на Чайковски ". А Украйна ще участва " в съзнанието на всички " в границите на проявата: две генерации режисьори от тази страна ще показват филми, разказващи за военни спорове, написа Българска телеграфна агенция. Кинофестивалът ще покаже отвън състезанието " Естествена история на разрушението " на Сергей Лозница, а в секцията " Особен взор " - " Пеперуден взор " на младия Максим Наконечни. 

В последния миг в програмата бе включен и филмът на Мантас Кведаравичус " Мариупол 2 ". Литовският режисьор бе погубен в града, до момента в който работеше по кино лентата. Годеницата му Ана Билоброва и монтажистката Дуня Сичова завършват проекта и той ще бъде показан посмъртно на 19 и 20 май. През 2016 година Кведаравичус снима документалния филм „ Мариупол “, който споделя за елементарния живот на хората оттогава към момента малко известния крайбреженв град, докато отношенията сред Украйна и Русия се изострят с всеки минал ден. След началото на войната на 24 февруари т.г., той още веднъж отива в Мариупол, с цел да продължи тематиката от първия филм, документирайки военното ежедневие в остро атакувания град. Там умира под съветския обстрел на 2 април.

" Най-необикновеното в Мариупол е, че хората не се боят от гибелта, даже когато тя е на всички места към тях. Те се поддържат взаимно, рискувайки живота си. Пушат и беседват на улиците, спят под непрекъснатите обстрели. Пари съвсем няма. Но животът от време на време наподобява прекомерно дълъг, с цел да се запомни с детайлности, по тази причина хората привикват с това, което имат сега. А по този начин към този момент няма минало, няма бъдеще, витае единствено чувството за гибел ", написа той в режисьорските си бележки приживе.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР