С някои изключения, практиката за свободно позициониране на служителите в

...
С някои изключения, практиката за свободно позициониране на служителите в
Коментари Харесай

Как „горещите бюра” разсипват бизнеса

С някои изключения, практиката за свободно позициониране на чиновниците в офиса има доста повече дефекти в сравнение с изгоди, безапелационни са анализаторите

Когато компанията не желае да обезпечи на всекиго обикновено работно място с непрекъснато бюро, тогава се изпраща тъкмо противоположното обръщение на това, че чиновниците са най-големият актив (снимка: CCO Public Domain)

Ако един началник ненавижда компанията, в която работи, нейните чиновници и акционери, може елементарно да я унищожи: просто би трябвало да вкара метода „ горещи бюра ”. Това е по-сигурен метод да унищожи компанията, в сравнение с да предложения израелските хакери да я срутен. Колкото по-голяма е компанията, толкоз по-бързо ще се стигне до разрушението й.

Зад израза „ горещи бюра ” стои практиката на свободно позициониране на чиновниците по бюрата: нито един работещ няма несъмнено място в офиса; който пристигна по-рано на работа, си избира мястото, а по-късно пристигналите нямат огромен избор.

Теорията зад тази концепция е, че тя дава на фирмите по-голяма еластичност в ръководството на офис пространството. С някои изключения, минусите доста превъзхождат всички изгоди, безапелационни са анализаторите. Ето за какво методът е унищожителен, отбелязва Forbes.

Посланието: чиновниците нямат значение

Работодателите постоянно споделят, че техните чиновници са техният максимален актив. Но когато компанията не желае да направи усилието да обезпечи на всекиго обикновено работно място с непрекъснато бюро, тогава се изпраща тъкмо противоположното обръщение. Горещите бюра значат за хората в компанията, че те просто нямат значение за нея.

Домашен офис

Много компании се опълчват на концепцията, че чиновниците могат да работят от вкъщи си. Това в множеството случаи е въпрос на старомодност, само че въпреки всичко има случаи, когато триумфът на работата зависи от тясното съдействие на екип от хора. Тогава би било основателно да се упорства всички да идват в офиса – това е значимо за успеваемостта.

Но в случай че в една компания всички могат да работят на горещи бюра, т.е. няма значение кой къде се намира, то те могат и да работят от домовете си, нали? Така де, съществено – като се изключи разноските за електричество, каква е разликата…

Колегите не могат да се намерят

Когато във компанията хората са настанени на избрани места и работят дружно, те си оказват помощ взаимно. Например, в случай че знаете къде седи основният счетоводител и се нуждаете от някакви счетоводни препоръки по отношение на оферта, можете да отидете до бюрото му и да го попитате. Ако той не е на работното си място, тогава е доста евентуално хората към него да знаят къде е и по кое време ще се върне – или даже да ви оказват помощ.

Това не може да се случи с горещите бюра. Дори не можете да се отгатнете къде би могъл да се намира чоекът, до който имате потребност да се допитате.

Разбира се, електронната поща и телефонът са някакъв вид, само че тогава защо не оставим хората да си работят от къщи, а идват в офиса? Да не приказваме, че претрупаните от работа чиновници все по-често заобикалят да дават отговор на позвънявания, а имейлите елементарно се губят в купищата писма в пощенската кутия.

Бързи те срещи – невъзможни

Кратките спонтанни срещи са значима част от ефикасната офис-работа. Ръководителят на даден екип може да призове сътрудниците си да отделят минута-две, с цел да им каже нещо значимо при започване на деня, или пък в края, а може би връщайки се от значима среща. Тези микро-събития не прекъсват работния развой, тъй като най-често членовете на екипа просто би трябвало да завъртят столовете си и да смъкват слушаките си.

С горещите бюра това е невероятно. Дори да е, би било е убийствено за работния развой: представете си в един екип да се извикат всички, разпилени из разнообразни елементи на постройката? Времето да се съберат всички в реалност може да отнеме 20 минути – за среща, която вероятно ще трае 2-5 минути. Две такива срещи за деня са задоволителни да утрепят продуктивността и да съсипят мотивацията.

Помощ от сътрудник

Когато компанията слага бюрата на хора, които вършат сходни неща, едни до други, това може да подкрепи процеса на работата. Ако човек има потребност от помощ, може да се обърнете към сътрудниците си за подпомагане – знаейки, че те вероятно имат подобен опит.

Това дейно настаняване на чиновниците се унищожава при горещите бюра. Намирането на помощ при решаването на проблем може да изисква вървене няколко етажа по-нагоре или писане на дълъг, напоителен мейл до сътрудника, който има компетенциите да помогне.

Мащаб на вредите

Общата сума на тези дребни негативни резултати се натрупва бързо. Колкото по-голяма е компанията, толкоз по-голяма е неефективността. Много чиновници – доста екипи – доста етажи за вървене – това е огромна загуба на време, да не приказваме за случаите, когато една компания населява няколко здания.

Изключения

Има няколко изключения при горещите бюра. Първо, в случай че компанията е с дребен брой чиновници, които работят в дребен офис, тогава горещите бюра може и да работят добре. Когато всички чиновници работят на лични преносими компютри към една маса, а това са едни и същи хора всеки ден, то тогава упоменатите проблеми не са от голяма важност.

Второ, компания с голям брой мобилни търговци може да работи на правилото на горещите бюра, с цел да обслужва своите експерти по продажби. Това има смисъл, тъй като продажбите се правят в офисите на клиентите, а не в централата на работодателя. В подобен случай търговците би трябвало да посещават офиса единствено понякога, тъй че не им е нужно несъмнено бюро
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР