С новия Закон за хората с увреждания и квотите за

...
С новия Закон за хората с увреждания и квотите за
Коментари Харесай

Работодателите недоволстват от новия Закон за хората с увреждания

С новия Закон за хората с увреждания и квотите за наемането на лица с понижена работоспособност страната основава нови благоприятни условия за корупция. Това считат работодателите месец откакто в бюрата по труда стартира приемът на уведомленията за нужните им служащи и чиновници със съответната подготовка и умения.

Бизнесът оспорва част от ограниченията в закона още с неговото приемане и към момента не е подготвен да извършва предписанията изрядно.

Според нормативния документ компаниите с от 50 до 100 служащи би трябвало да наемат най-малко един човек с увреждания, а тези с над 100 – най-малко 2% от личния състав. Това касае 5500 компании с наети над 1 милион души личен състав. Според закона в тези компании би трябвало да работят 20 000 души с увреждания, само че в бюрата по труда има регистрирани 12 000.

Бизнесът и в този момент наема хора с понижена работоспособност, уточни зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. По думите му, не постоянно работодателите имат информация за обещано увреждане на човек от личния състав, защото служащите се опасяват да не изгубят позицията си.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР