С новата ковид вълна въпросът за темпа на ваксинация става

...
С новата ковид вълна въпросът за темпа на ваксинация става
Коментари Харесай

Едва 30% от българите са ваксинирани, отчитат повишен интерес към втора бустерна доза

С новата коронавирус вълна въпросът за темпа на имунизация става все по-актуален. Данните на Единния информативен портал сочат, че през уикендите броят на имунизациите внезапно спада спрямо делничните дни. Същевременно, има искащи да се имунизират с втора бустерна доза.

Година и половина след началото на имунизацията против коронавирус, процентът на ваксинираните у нас към момента е едвам 30. Данните демонстрират, че след разрешението на втората бустерна доза има растеж в броя на искащите да се имунизират. От деня, в който тя стартира да се слага и у нас, над 50% от всички сложени ваксини са точно втора бустерна доза.

Според данните в портала три пъти е намалял броят на поставените дози през уикендите в столицата, в случай че съпоставим май и юни.

В страната обстановката е по-тревожна - сложени са съвсем седем пъти по-малко ваксини. Това е интервалът, в който огромните лечебни заведения затвориха имунизационните си кабинети, защото Касата към този момент не заплаща този спомагателен труд за медиците.

Въпреки това, в пловдивската общинска болница " Свети Мина " са решили да отворят имунизационния си кабинет.

Този път няма да бъде платено, разбираме ги, в действителност бюджетът на опазване на здравето е стеснен, само че въпреки всичко болничното заведение има и обществена активност, счита проф. Петър Петров- МБАЛ „ Свети Мина “, гр. Пловдив.

И в Пловдив обаче тази неделя работи единствено един кабинет. А след въвеждането на втората бустерна доза искащи за ваксини има. През делничните дни пред пунктовете даже има опашки.

А вероятността човек да се болести в този момент е огромна. Новият подвариант на Омикрон е най-малко 30 пъти по-заразен от истинския вариант, споделят специалистите. Това изяснява и внезапния скок в броя на инфектираните.

Почти всеки пети е позитивен, т.е. 20% от тестванията са позитивни, изяснява доктор Александър Симидчиев.

В доста от регионалните градове през почивните дни не работи нито един имунизационен кабинет. Вчера да вземем за пример в 19 области няма сложена нито една доза. Дори и през делничните дни имунизацията в столицата става единствено със записване. Само от началото на юли признатите за лекуване в болница за страната са 500 души.

Репортери: Мая Димитрова, Росица Колева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР