С нов сняг, обновени писти и хотели родопският зимен център

...
С нов сняг, обновени писти и хотели родопският зимен център
Коментари Харесай

Пампорово и Мечи чал откриват сезона с обновени писти

С нов сняг, актуализирани писти и хотели родопският зимен център Пампорово откри новия сезон. За растеж от над 60 % на английския пазар и засилен интерес от прилежащите страни на Балканите заяви изпълнителният шеф на Пампорово АД, Мариян Беляков . През новия сезон курортът чака и събитие от международна големина - в края на февруари Пампорово ще е хазаин на Световното състезание по ски за публицисти.

Катаклизмите в климата не отминаха и Пампорово. Най-слънчевият български ски курорт съумя единствено за няколко седмици да се пребори с пагубните наводнения при започване на декември. Проливните дъждове измиха единствено за няколко часа снега от близо 50 км. писти и нанесоха материални вреди за милиони лв.. Въпреки това Пампорово откри новия сезон с нови три безвъзмездни за туристите wifi зони, усъвършенствани връзки сред пистите и приготвя разширението им.

Новото и хубавото за гостите ни е, че скиорите ще карат по доста по-добри писти, които са много по-добре обработени с възобновената техника. Модернизирахме техниката за произвеждане на неестествен сняг, тъй като на всички към този момент е ясно, че при променените климатични условия без неестествен сняг курортите ни не могат да работят, означи Беляков.

По думите му, в околните няколко години се чака сериозна рационализация и възстановяване на изискванията за ски и на Мечи чал над Чепеларе, където ще се разширят съществуващите писти. Преди няколко години двете ски зони – Пампорово и Мечи чал – се сплотиха и оферират на феновете на белите спортове доста по-голямо многообразие. Предстоящото разширение на пистите обаче в България постоянно буди паника в природозащитниците. Мариян Беляков обаче няма терзания:

Тук няма да се режат дървета. Тук става дума по-скоро за поправяне на съществуващи трасета. Причината е, че с времето позанемарените писти в краищата си са обраснали с ниска растителност, която просто би трябвало да бъде почистена. Така че ние няма да излизаме отвън границите, избрани от общия организационен проект. В целия регион няма предпазени зони, които подлежат на специфичен режим. А в случай че се наложи сеч в частните парцели, които са част от територията на курорта, със единодушието на притежателите това е допустимо, несъмнено, против съответното залесяване на друго място, разясни Беляков.

И въпреки да се радва на засилен интерес към Пампорово, изпълнителният шеф на курорта е безапелационен, че България един път вечно би трябвало да се отърве от прокобата да се популяризира като евтина туристическа дестинация. Това просто не е влиятелно, а и не постоянно е правилно, разяснява Беляков.

От 25-ти февруари до 4-ти март в Пампорово ще се състои и международното състезание по ски за публицисти с присъединяване на близо 200 публицисти от над 30 страни от целия свят, представители на водещи международни медии. Председателят на българската секция към Международния ски клуб на публицистите SCIJ Александър Богоявленски изяснява, за какво това събитие е значимо за България: Това значи, че България, българските обичаи, българските курорти, както и нашата кухня и просвета ще влязат в тези медии. Надявам се, че с положителен звук сътрудниците ще опишат за България, показа сътрудника публицист Александър Богоявленски.

Участниците към този момент са декларирали интерес към тематики от и за България, като измежду тях са председателството на Европейския съвет и евроинтеграцията на Западните Балкани, Пловдив като европейска столица на културата през 2019 година, производството на етерични масла, винарството и други

За друго забавно събитие заяви единствената за в този момент българска олимпийска шампионка в зимните спортове Екатерина Дафовска . На 9-ти февруари идната година се навършват 20 години от нейния златен орден в биатлона, което ще бъде уместно отпразнувано в родния й Чепеларе и Пампорово.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР