С нов пелин и дузина верни приятели на 30 ноември

...
С нов пелин и дузина верни приятели на 30 ноември
Коментари Харесай

Скулптор приема гости в Пещерата на магьосника

С нов пелин и дузина правилни другари на 30 ноември маестро Димитър Рашков отпразнува рожден ден. Известният ваятел извърши своята 68-ма година, а равносметката са стотици скулптурни и живописни произведения, в които са вградени вдъхновението, сърцето и геният му, изложения в галерии в България и Европа и другари, с които споделя всичко това.

Като човек от зодия Стрелец, който обича остроумните смешки, в чест на рождения си ден Димитър Рашков пръв се поздрави с рисунка - кентавър с лицето на създателя, извърнат към гърба на коня, който самичък си бие камшика. Така прави цялостен живот - става доста рано, изкачва Балкана, след това слиза и стартира да вае восъка, с цел да го трансформира по-късно в бронзова скулптура. Следобед работи с четката - пейзажите му са удивителна приказка от обичани места и настроения. Докато си почива, рисува с пастелите или писеца. Ресторантски чинии, салфетки, бели полета на вестници, противоположната страна на напечатани листове - кой ли не е скътал някъде вкъщи си тази вълшебни рисунки? Приятел - къде нашега, къде в действителност, сподели:

Пазете ги, един ден ще костват скъпо!

С рисунка на кентавър със своя лик Димитър Рашков поздрави и родените под знака на Стрелеца. Лъкът е обтегнат, а стрелата сочи право към задачата. Изображението се появи върху белия лист за минута, а съвършенството му е неоспоримо. Серията „ Стрелци “ продължава да набъбва.



И този път рожденият ден на Димитър Рашков всекидневно взриви Facebook. Поздравленията не стопират да валят даже и след празничната дата. Сред първите бе Зинаида Столетова от град Владимир в Подмосковието, Русия. Тя е брачна половинка на Александър Столетов, внук на ген. Николай Столетов - пълководец на Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война.

Тя написа: „ Днес е рожденият ден на българския ваятел Димитър Рашков - създател на паметниците-бюстове на братята Николай Григоревич Столетов и Александър Григоревич Столетов, сложени във Владимир. Поздравления за майстора с признателност, желаем здраве! До нови срещи и нови креативен триумфи, скъпи приятелю! ".



Бюстовете на двамата братя Столетови са измежду най-значимите планове на Димитър Рашков, отдадени на бележити персони.

Преди години скулпторът извайва бюст на ген. Николай Столетов

Паметникът на спасителя на Шипка е открит в карловското село Столетово - единственото обитаемо място в света, което носи името на фамозния военачалник. Копие от този бюст Рашков подари на Държавния университет в съветския град Владимир, където в наследственото имение живеят наследниците на ген. Столетов. За това и за значимата си креативна активност Съветът на учените в университета го избра за почетен професор.



Междувременно Димитър Рашков направи бюст и на брата ген. Столетов - Александър Столетов, огромен академик физик. На двамата братя е кръстен Държавният университет в град Владимир. „ Още когато върших фигурата на генерала, взех решение, че един ден ще ги събера с брат му “, показа тогава скулпторът.

Вече като почетен професор на университета и като създател на двете фигури, създателят бе поканен и взе участие в формалната гала за разкриване на паметниците на Николай и Александър Столетови.

Сред неизброимите поздравления, отправени към Димитър Рашков за рождения му ден, е и това от писателя Николай Илчевски - двамата взаимно се ценят като създатели и другари.

„ Благословен в дните си и непреброим в годините си да бъдеш, маестро! “, написа артистът на българското село. Когато Рашков сътвори композицията „ Ръцете “, Илчевски написа вдъхновяващо есе за нея.

„ Ръката може да милва, само че и да лишава живот

Докато лицата лъжат, те могат да заблудят, то ръцете демонстрират истината за индивида “, показа тогава скулпторът.   

Всяка година рожденият ден на Димитър Рашков е освен негов празник, цяла дузина близки другари го чакат с неспокойствие. Тогава е специфичният обред на художника за годината - той отваря за първи път бурето с новия пелин. Освен занаятчия на живописта и скулптурата, Рашков е занаятчия на виното, което трансформира в съблазнителен пелин. Еликсирът се разлива за най-близките първо на 30 ноември, рождения му ден, а по-късно гостите на дома му може да опитат от него. " Какви секрети да споделям, да правиш вино е същинско свещенодействие ",  казва Рашков.

Празненството на 30 ноември стартира в „ душегубката “

 - дребната стаичка до ателието на художника, в която той „ потъва “, до момента в който вае восъка за дребните си скулптури. В сряда следобяд минута след минута тя набъбвала от хората, които идвали, а когато се пръснала от народ, огромната мъжка компания се преместила в обширното ателие.

Всички посетители са доста обичани, измежду тях са дългогодишните правилни другари проф. Ивайло Мирчев и проф. Димитър Чолаков. „ Свързват ни студентските години в Художествената академия. Във всеки вероятен миг сме дружно - Мирчев е в София, Чолаков в Шумен и Търговище, само че Карлово е центърът на България и най-обичайното място за събиранията “, изяснява Рашков.

Част от компанията постоянно е Димитър Христов- Зоро - притежател на компания за рамки в Карлово. Както споделят неговите другари художниците, той поставя последния щрих на картините им. Те разчитат на безупречния му усет и на знанията му за изкуството. Димитър Христов назова ателието на Димитър Рашков „ Пещерата на магьосника “ - един баснословен свят, в който съжителстват дребните пластики - антични герои, светци, обилни дами и мъжкари, митични същества, които продуктивният ваятел основава всеки ден, цветните пейзажи, незавършените работи.

Рожден ден като сцена от Казанзадкис - тихи мъдри приказки на близки хора, които познават живота, плевел мъжки смях и доста вино, заключи един от гостите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР