С непредвидените си предизвикателства пандемията даде своя принос за преосмислянето

...
Коментари Харесай

Ковид кризата налага преосмисляне на офис инфраструктурата

С непредвидените си провокации пандемията даде своя принос за преосмислянето на предстоящото бъдеще на редица браншове, като в това време оформи и " новия офис " - самият метод, по който ще се работи отсега нататък. Със сигурност познатите работни пространства няма да изчезнат, не на последно място заради потребността от другарство и срещи онлайн, само че те към този момент няма да са наложително в офис, да наподобяват по същия метод или даже - да са в същото обитаемо място, където е компанията. Комбинацията от отдалечена работа и работа на място към този момент се трансформира в норма в " новата нормалност ". Много хора не желаят да пътуват и още при започване на пандемията се прибраха в родните си места или се реалокираха да живеят отвън градовете, като в това време съумяват да запазят своята работливост и претовареност. Същевременно има и такива, които избират да се върнат в офиса, и заради това от ден на ден организации стартират да одобряват хибриден модел на работа. Тази наклонност се установи и в последното изследване на консултантската компания Colliers International (Flexible Workspace Report 2020) по отношение на усещанията на чиновниците от отдалечената работа, извършено измежду 5000 души в целия свят, представляващи 18 разнообразни промишлености. Основен извод там е и че общо 71% от чиновниците биха се върнали към навика да работят дружно с други хора след метаморфоза на пространството, в което го вършат. Това постанова преосмисляне на самата офис инфраструктура - като разположение и функционалност, тъй че по едно и също време да се следват предписанията за сигурност, само че и да се подтикват нововъведенията, творчеството и екипното съдействие. Не инцидентно от ден на ден се постанова моделът на така наречен co-working spaces - споделените работни пространства. Сами по себе си " хибридни ", те най-добре дават отговор на новия подтекст за работна активност. При тях отвореният проект на огромни пространства разрешава както да се обособяват самостоятелни зони, по този начин и да се организират срещи. Инвестицията е базисна (стабилна интернет връзка, санитарни възли и споделена кухня) и не изисква унификация като жанр или подредба; на фокус е адаптивността и опцията по едно и също време да си част от общественост, позволяваща шерването на хрумвания, основаването на контакти и намирането на съидейници.

Масовото нахлуване на споделените пространства за работа се подтиква и от друга бързо разрастваща се промишленост - аутсорсингът. В идващите години фирмите ще се концентрират върху намаляването на уязвимостта им от стопански съмнения, главно посредством вложения в аутсорсинг на бизнес и ИТ процеси. Според последните прогнози на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии така наречен " промишленост на знанието " ще образува 8,9% от брутния вътрешен артикул на България за 2022 година В изнесените услуги все още са заети над 80 000 души, като броят им непрестанно нараства, а упованията на Асоциацията са тази година оборотът на всички към 600 компании в сектора да се удвои и да доближи 4 милиарда евро.

Заедно с това, в случай че до неотдавна над 95% от аутсорсинг бранша беше съсредоточен в столицата ( съгласно Данни от последната годишна конференция на АИБЕСТ - " Експанзия в бранша Индустрия на знанието " на районно равнище " ), то през днешния ден към този момент има 6-7 добре разрастващи се районни центъра, които интензивно притеглят вложители от страната и чужбина и отварят нови работни места в тази сфера. При съществуване на поддръжка от страна на локалната власт, подобаващи местоположения за активността, инфраструктура и фрагменти аутсорсингът има капацитет да се трансформира в мотор за локално икономическо развиване. Ето за какво градовете, подготвени да посрещнат новите условия на бизнеса и работодателите, ще са тези, които ще просперират, безапелационни са специалистите.

Благоевград е едно от местата с сходни упоритости, като още в края на предходната година бяха обсъждани проекти за построяването на цифров хъб, предоставящ гратис услуги в областта на осведомителните технологии с образуване на образования, узаконяване, развиване на програмен продукт и ръководство на цифрови планове. Така градът може да стане актуален аутсорсинг център, възползвайки се и от ресурсите, планувани в Националния проект за възобновяване и резистентност, от инвеститорския интерес и от опцията да се употребяват локални фрагменти, както и ученици на Американския и Югозападния университети. Предимство е и че там има подобаваща инфраструктура и местоположения за насърчаване на изнесени услуги, посредством които и районът, и бизнесът да осъществят добавена стойност. В други градове като Стара Загора, Русе и Търново, последващи образеца на София, Пловдив и Бургас този модел към този момент потвърждава своите преимущества, като специалистите чакат и други районни центрове в най-скоро време да се възползват от капацитета на споделените работни пространства и навлизането на аутсорсинг промишлеността. Благоевград има потенциала да трансформира в идващия сходен хъб, като прозорливите вложители там - употребяващи аутсорсинг услуги или създаващи изискванията за развиването им като местоположения и инфраструктура - ще са в авангарда на този съвременен тренд за целия район.

" ЕОС Матрикс " показва като опция за инвестиция бизнес парцел в центъра на Благоевград

" ЕОС Матрикс " показва като опция за инвестиция бизнес парцел в центъра на Благоевград, подобаващ за разнообразни търговско-административни действия като open space офис за аутсорсинг, co-working space, център за образование, медицински център, салон за хубост, фитнес, игрална зала и други Обектът може да бъде предан и чартърен.
Имотът е в чудесно градивно и положение и външен тип, ситуиран на атрактивна локация в идеалния център на Благоевград, в непосредствена непосредственост до Общината, Пощата, Национална агенция за приходите и Американския университет. Имотът е на 2-ри етаж, с аспект към пешеходна зона, ярък и добре поддържан. Намира се в търговско-административна постройка, в която има банки, заведения, магазини и други търговски обекти.
Имотът се състои от две просторни зали, остъклена тераса, кухня, склад и санитарни възли. Общата повърхност е 480 кв.м.

За повече информация вижте.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР