С неплащането на първия ден от болничните правителството вкарва хипотезата

...
С неплащането на първия ден от болничните правителството вкарва хипотезата
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев: С болничните ставаме виновен до доказване на противното

С неплащането на първия ден от болничните държавното управление вкарва хипотезата за " отговорен до доказване на противното ". Всеки, който е тръгнал да се разболява за първия ден е обвинен, че лъже.

Това мнение изрази икономистът и учител проф. Боян Дуранкев пред БНР.

По думите му нещата клонят в посока: " ние (управляващите) ще подпомогнем бизнеса да се отърве от първия ден болничен ".

Сега идва сезонът на грипа и човек ще избра наложително да отиде на работа, с цел да обезпечи фамилията си, само че там той може да болести и други хора, съобщи още той.

Добрите практики значат да си седиш у дома, до момента в който не се излекуваш, да не пестиш от медикаменти и още нещо - фактически, в случай че можеш да не губиш нищо, а това значи 100% от възнаграждението.

Интересно е, че сякаш " Обединените патриоти " поддържат промяната, което значи, че поддържат бизнеса, а не са настроени патриотично към здравия народ ", сподели проф. Дуранкев и напомни намаляването на партийните дотации.

Когато става дума за някакви решения, постоянно би трябвало да се търси корена, а точно - ползите. Декларираният интерес на ръководещите е да се спре по малко източването на Здравната каса, доколкото може, от фиктивно болните, които вземат болнични. Спирането е единствено за първия ден, а не и за идващите, разяснява проф. Дуранкев.

Неговото пояснение е, че по този начин ръководещите ненапълно развяват бяло знаме: споделят, че не могат да се оправят с корупцията в опазването на здравето.

" Но в случай че надникнем по-дълбоко, има най-малко 2-3 въпроса към този проблем. Първият е - ще се спре ли корупцията в опазването на здравето и ще се понижи ли източването на Здравната каса. Вторият е - какво ще стане с така наречен заразноболни. И трето - щом се усилват болничните, значи ли че имаме по-болен народ. Това е доста забавен въпрос ", сподели проф. Дуранкев. Той уточни, че НЗОК се източва и от частните лечебни заведения.

Проф. Дуранкев напомни, че здравният министър Красимир Вълчев е посетил 2-3 университета и се уверил видя, че към 20% от студентите вървят на занятия.

" Ако министърът на опазването на здравето тръгне да обикаля така наречен цялостни частни лечебни заведения вечер, ще се изуми, тъй като надали 20-30% от тези, които са писани в тях за лекуване ги има сега. " Точи се като на международно равнище ", добави проф. Дуранкев.

Припомняме, че мярката за неплащане на първия ден от болничните беше показана през вчерашния ден, 14 ноември, след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано през днешния ден от думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното през вчерашния ден предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.

От АИКБ желаеха среща с премиера Борисов за неплащането на първия ден на болничните. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР