С настъпването на промените в околната среда и прехода от

...
С настъпването на промените в околната среда и прехода от
Коментари Харесай

Ето как да се справим с пролетната умора

С настъпването на измененията в околната среда и прехода от зимния сезон в пролетния се следят промени и във физическото положение на хората.

Пролетната отмалялост е положение на намалена сила или отрицателна страст, които се свързват с настъпването на пролетта. Тази реакция на човешкия организъм може да бъде естествена, вследствие на покачването на температурите, или да се появи, вследствие на алергия или сезонно афективно разстройство.

По-често наранени са дамите поради менструалния цикъл и хормонални промени, а в някои случаи това се дължи на намалени равнища на желязо.

През зимните месеци обикновено телесната температура се намалява, а неналичието на светлина ни кара да водим по-пасивен метод на живот.

При повишение на температурите в околната среда, леко се покачва и телесната температура. Освен това протичащите метаболитни процеси, както и равнищата на другите хормони се приспособяват към съответните светлинни условия. Стойностите на кръвното налягане също се трансформират поради разширение на кръвоносните съдове, което води до неговото намаление. Тези процеси са причина за намаление на силата на доста хора напролет, написа puls.bg.

Според редица изследвания всеки втори възрастен е обиден от пролетна отмалялост при прехода на сезоните и се нуждае от известно време, с цел да възвърне естествените си равнища на сила.

За да бъде избегната или намалена тежестта на пролетната отмалялост се предлага да се отделя задоволително време за сън през този интервал. Сънят е от изгода за по-бързата адаптивност към хормоналните промени, които настъпват. С увеличението на часовете дневна светлина, тялото още веднъж създава повече серотонин, който, въпреки това, понижава производството на мелатонин.

Мелатонинът е хормон, който подтиква прехода от будно положение до сън. Той се назовава още „ хормон на съня “.

Тренировките в ранните часове също са от изгода при пролетна отмалялост. Физическата интензивност за по-голяма устойчивост, като тичане или каране на колело, подтикват кръвообръщението и по-този метод намаляват умората. Препоръчителни са най-малко 30 минути физическа интензивност дневно.

Друг доста значим стадий при справяне с пролетната отмалялост е оптималната диета. През по-топлите месеци се предлага добра хидратация, т.е. банкет на задоволително количество вода, както и консумация на по-леки храни, като сезонни плодове и зелечуци. Балансираната диета във всеки един сезон обезпечава нужните за тялото витамини, хранителни субстанции и минерали и обезпечава оптималното зраве на хората.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР