С настъпването на летните жеги опасността от възникване на пожари

...
С настъпването на летните жеги опасността от възникване на пожари
Коментари Харесай

Осем съвета как да се предпазим от пожар през лятото

С настъпването на летните жеги заплахата от пораждане на пожари нараства доста.

Много от огромните пожари у нас през последните години са в резултат на човешка неточност или небрежност, които биха могли елементарно да бъдат избегнати, а резултатите постоянно включват съществени вреди за хората или за околната среда. В разгара на тазгодишния летен сезон българското сдружение Пожарна отбрана ООД разгласява набор от препоръки за това по какъв начин да предотвратим вероятността от пораждане на пожар и по какъв начин да се спасим невредими, в случай че попаднем в подобен.

Внимавайте с огъня навън

Когато сме навън, е нужно да заобикаляме паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани доста коли, както и наоколо до бензиностанции и газстанции, хранилища за леснозапалими и горими течности. Паленето на огън при прохладно време би трябвало да се заобикаля, защото е в положение да разнесе искри и горящи частици на огромни дистанции, без да има опция за навременна и съответна реакция.

Стъклените боклуци също са евентуална опасност

Едно постоянно подценявано предизвестие е да не се изхвърлят стъклени бутилки в полето или гористите местности, защото те могат да имат резултата на лупа и да доведат до запалване на сухи треви.

Деца и запалителни предмети

Може би най-важното предписание за предотвратяване от пораждане на пожар в дома е да не оставяме деца без наблюдаване покрай нагревателни уреди или да си играят с кибрит, запалки и други рискови предмети. Ако използваме свещи в дома си, те би трябвало да са сложени в постоянни свещници и тук-там, където децата и домашните любимци не могат да ги доближат.

Цигари

Цигарите са постоянно срещана причина за пораждане на пожар в битова среда. Ето за какво пушачите се поучават да не пушат в леглото, защото може да заспят и да се възпламени пожар. Не е желателно също да се оставят незагасени цигари, които може да паднат на килима или вестника и също да провокират случай с драматичен край.

Отоплителните уреди в дома

За да се предпазим от пожар в дома е значимо още да заобикаляме слагането на горими предмети наоколо до отоплителните уреди, както и да следим за тяхната техническа редовност и да не претрупваме електрическата мрежа.

Как да реагираме при пожар

Ако станем очевидци на пожар, най-важното, което би трябвало да създадем, е да се обадим на 112 и да разбираем тъкмо обстановката. Най-доброто решение за предварителна защита на пожари в дома е да имаме конфигурирана сигнално-охранителна техника с димящ сензор, който да алармира на охранителната компания в точния момент и тя да реагира неотложно. Наличието на пожарогасител също може да помогне доста. Около 80% от семействата в развитите страни са оборудвани в пожарогасители в техните домове. В България няма публична информация, само че по всяка възможност съответният % е едноцифрено число. Когато у дома имаме деца, домашни любимци или възрастни хора е добре да имаме пожарогасител на разположение, защото извънредно огромен % от всички пожари пораждат в домашни условия. Също по този начин със относително дребна инвестиция може да избегнем огромни възможни вреди. Не бива обаче да забравяме, че пожар се гаси с пожарогасител единствено гогато е в начален стадий и когато знем какво гори.

Опасност от задушаване

Над 70% от жертвите на пожар в света са умряли не от самия огън, а от задушаване от дима. Затова, в случай че сме блокирани, неотложно би трябвало да запушим процепите, откъдето влиза димът, с кърпи, облекла и други подръчни материали и да сложим към лицето си мокри парцали, които доста ще понижат вдишването на пушек. Това може да ни даде скъпи минути, през които да получим помощ.

Много е значимо също, че димът отива от долу нагоре, по тази причина в случай че попаднем в доста задимени пространства е наложително да клeкнем или даже да легнем на пода, тъй като ниско долу въздухът е най-незадимен и ще имаме още няколко минути за дишане, които може да са от витално значение.

Възможност за бягство

Новите здания, най-много бизнес постройките, са направени от гипсо-фазер. Той се чупи лeсно и в случай че сме в такава постройка можем да си проправим път в прилежащи, по-малко задимени, пространства. Най-важното в сходна обстановка е да избягаме от дима и огъня, да се евакуираме по посока на пътищата на евакуация, които не трябва да позволяваме да бъдат блокирани от огнището на пожара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР