С налагането на комунистическия терор след съветската окупация на България

...
С налагането на комунистическия терор след съветската окупация на България
Коментари Харесай

Караянчева: Искаха България да бъде смазана, историята заличена

С налагането на комунистическия гнет след руската окупация на България през септември 1944 година стартират опити за изтриване на историята - България е трябвало да бъде смазана.

Такава позиция изрази през днешния ден ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пред мемориала на жертвите на комунизма пред НДК. Днес там със състоя възпоменание по случай 75-ата годишнина от всеобщото изтребване на българския хайлайф от комунистите. В церемонията взе участие и почетна рота. Министерството на защитата откликна на апела на Съюза на репресираните от комунизма да се възобнови прекъснатата традиция на този незабравим ден да има почетен часовой и подобаващ гвардейски обред в памет на жертвите.

" Всяка година си задаваме въпроса " за какво кръвожадната свирепост на палачите придобива подобен невъобразим обсег тъкмо тук - в дребна България, където не е имало нито всеобщо комунистическо придвижване, нито всеобщ фашизъм. Щом България, която не изпрати войски на Източния фронт и която избави своите евреи. Защо тъкмо тук Димитър Пешев трябваше да получи присъдата за антисемитизъм? Зад този разгул на ненавист и безпардонна разпра стоят не просто безпросветни садисти, а злокобна интрига за всеобщо национално оскърбление, за заличаване на паметта, за замяна на историята, за дефинитивно прекършване на духа, за изпепеляване на полезностите. България е трябвало да бъде не просто осъдена, не просто подчинена, не просто изплашена, България е трябвало да бъде смазана! " - съобщи Цвета Караянчева.

" Точно преди 75 години датата 1 февруари влиза в историята с най-масовото изговаряне на смъртни присъди, означи ръководителят на Народното събрание пред събралите се жители. Месеци преди този момент и месеци по-късно живота и свободата си, достолепието, имуществото си губят хиляди - учени, писатели, карикатуристи, публицисти, банкери, бизнесмени. " - подсети тя.

Председателката на Народното събрание изрази страдание, че през днешния ден има хора, съгласно които Народният съд, осъдил на изтребване елита на нацията, е бил нужен за времето си. По думите й, по тази причина е витално значимо паметта да бъде съхранена и да се споделя на поколенията за събитията от нова време.

От позиция на историята 75 години са надменно пай интервал, а раните не престават да кървят, добави тя.

На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма, след което пред мемориала бяха поднесени венци и цветя. Стотици жители се поклониха пред почтено починалите. Сред тях бяха и представители на политически партии и публични организации.

Във връзка с годишнината от трагичните събития и по случай 120 години от основаването на Български земеделски народен съюз водачът на партията Николай Ненчев отличи със специфични грамоти репресираните от комунистическия режим борци за свободата и достолепието на България Дянко Марков, Ибрахим и Рамадан Рунтови, Алфред Фосколо. Грамоти за своите старания за запазване на историческата памет получиха и публицистите Даниела Горчева, Христо Христов, Стойко Стоянов, както и други общественици.

По-рано министър председателят Бойко Борисов също изрази своята респект към жертвите с обява в профила си във Facebook.

Президентството резервира безмълвие, макар апела на Атлантическия съвет на България към президента Румен Радев да уважи почтено убитите - по силата на своя дълг да бъде обединител на нацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР