С над 60% се повишило доброволното плащане на глобите от

...
С над 60% се повишило доброволното плащане на глобите от
Коментари Харесай

Пътна полиция се похвали с 60% ръст на доброволното плащане на глобите

С над 60% се повишило доброволното заплащане на санкциите от извършители. Това сподели комисар Бойко Рановски, шеф отдел „ Пътна полиция “ в Главна дирекция „ Национална полиция “, по време на публично разискване на тематика: „ Нови правила за придвижване по пътищата – провокации и решения” в Благоевград.
Той акцентира, че направените промени през последните години в Закона за придвижване по пътищата ще дадат резултат в бъдеще.
„ Сериозното понижение на произшествията през първите пет месеца демонстрира, че всички промени, които са признати, стартират да дават своя резултат. Не на последно място преоборудването на „ Пътна полиция “, на контролните органи, обезпечаване на нужни средства за надзор и механически средства за автоматизиран надзор, дават своя резултат “, сподели още Рановски.
Абсолютно без съображение са офанзивите против трите проектозакона в областта на пътната сигурност. Това пък сподели зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. По думите му нуждата от тези промени е обвързвана с това да се подхващат съответни ограничения за понижаване на пътния травматизъм.
„ Действащият Закон за придвижване по пътищата има няколко десетки подзаконови нормативни акта. “Разделянето на настоящото законодателство на 3 законопроекта – за придвижване по пътищата, за пътните транспортни средства и за водачите на МПС е, с цел да създадем по-стабилна уредба “, уточни Красимир Ципов. „ Целим огромна част от разпоредбите да залегнат на законово равнище, а не в подзаконови нормативни актове. Така целим по-сериозна и качествена подвижност на настоящата нормативна уредба, когато разпоредбите са уредени на равнище закон. Третата цел е да разделим ясно отговорностите. Основно уговорката за пътния надзор и за съблюдаване разпоредбите на придвижване по пътищата ще бъде в законопроекта за придвижване по пътищата. Пътните транспортни средства и водачите на моторни транспортни средства ще имат по сериозен задължения и отговорност от страна на Министерство на превоза. Компетентни органи по това са и Министерство на регионалното развитие и Агенция „ Пътна инфраструктура “, сподели още зам.-министър Ципов, представен от Фокус.
Той акцентира, че сериозна смяна е разпределението на средства от Фонд „ Пътна сигурност “, който сега действа по една тежка и тромава процедура. „ Могат да се употребяват средства за възстановяване на пътната сигурност. По в този момент настоящия закон влизат 50% от глобите, наложени по Закона за придвижване по пътищата с електронен фиш. Процедурата планува поръчка от страна на Министерство на вътрешните работи и одобрение от страната на Министерство на финансите. Другият нов модел е и за предварителна защита на кражбите на моторни транспортни средства и незаконни отнемания МПС-та да уредим търговията с авточасти втора ръка “, сподели зам.-министър Ципов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР