С наближаването на пролетта и затоплянето на времето индивидуалните електрически

...
С наближаването на пролетта и затоплянето на времето индивидуалните електрически
Коментари Харесай

МВР-Пазарджик със съвети към водачите на тротинетки и велосипеди

С наближаването на пролетта и стоплянето на времето самостоятелните електрически транспортни средства по известни, като електрически тротинетки, както и велосипедите стават все по-предпочитани от жителите за напредване изключително в градска среда. Те са бързи, комфортни, компактни, не замърсяват природата, нямат проблеми с паркирането в границите на огромните градове. Въпреки всички позитиви ръководството на електрическите тротинетки крие доста опасности. Тези транспортни средства са мощно уязвими при съществуване на дупки и неравности по пътното платно. Не са редки случаите, при които при най-малката грапавина /дупка, камък, грапавина по настилката/ довежда до загуба на надзор и следващ случай.

За да взе участие в придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане, всяко самостоятелно електрическо средство за напредване би трябвало да има изправни:

1. спирачки;

2. машинален или електронен звънец и да няма различен звуков сигнал;

3. устройство за лъчение на бяла или жълта добре различима светлина начело и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба.

Минималната възраст на лидера за ръководство на електрически тротинетки е:

 - над 14 години – единствено по велосипедни алеи

 - над 16 години – по велосипедна инфраструктура /велоалеи/ и по пътища и улици с оптимално позволена скорост до 50 km/h;

На децата, които ръководят тротинетки на възраст до 18-години е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОПЛЗВАНЕТО НА ПРЕДПАЗНА КАСКА. Ние съветваме всички водачи на тротинетки и колела да употребяват защитни каски, тъй като това може да се окаже животоспасяващо при пътен случай. Освен това горещо предлагаме потреблението с изключение на на общоприетото осветяване на електрическата тротинетка и на светлоотразителна жилетка. Така ще бъдете забележими отдалече за останалите участници в пътното придвижване, изключително в тъмната част на денонощието. ВЪПРЕКИ ТОВА НЕКА ВОДАЧИТЕ /особено тийнейджърите/ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ ДА съдебна експертиза ВЪЗДЪРЖАТ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕЗ НОЩТА!!!

Хората ползващи тротинетки би трябвало да са наясно, че е належащо да съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата, да спрат на червен светофар, на знак   " STOP ". Важно е да отбележим, че на пешеходните пътеки би трябвало да пресичат както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда си. Абсолютно неразрешено е напредването на повече от един човек на тротинетка, говореното по мобилен телефон по време на придвижване. Рисково и неразрешено е и придвижването в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него.

Особено внимание обръщаме на родителите, които дават безотговорно на децата си за ръководство електрически тротинетки. Това крие огромен риск от пътен случай, при който детето може да пострада доста съществено или с неразумното си държание на пътя да провокира злополука с други участници в пътното придвижване. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР