С наближаването на президентските избори през август в Беларус са

...
С наближаването на президентските избори през август в Беларус са
Коментари Харесай

Десетки дейци на опозицията, включително един от водачите й, са задържани в Беларус

С наближаването на президентските избори през август в Беларус са арестувани десетки деятели на опозицията, съобщи Франс прес. Сред тях е и един от водещите опозиционери Микола Статкевич, заяви в понеделник неговата брачна половинка.

Александър Лукашенко ръководи с желязна ръка някогашната руска република от 1994 година и се надява през лятото да бъде избран отново.

Според правозащитната организация " Вясна " в петък и през уикенда полицията е задържала към 50 деятели на опозицията, събирали подписи, с цел да могат и опозиционери да се кандидатират за висшия пост. Това са по-специално последователи на блогъра Сергей Тихановски, също задържан в петък, на който изборната комисия отхвърли регистрация.

Микола Статкевич е бил задържан в неделя напът за протестна акция в Минск. Съпругата му Марина Адамович съобщи през днешния ден за Агенция Франс Прес, че мъжът ѝ е зад решетките и скоро ще застане пред съда.

Бивш противник на Лукашенко от изборите през 2010 година, Статкевич прекара по-късно 5 години в пандиза за образуване на демонстрации против властта. Като осъждан той няма право да се включи в тазгодишната изборна конкуренция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР