С наближаването на деня на ротацията страстите в управляващата коалиция

...
С наближаването на деня на ротацията страстите в управляващата коалиция
Коментари Харесай

Как политиците определиха меморандума на ПП-ДБ: Незрял, „делкане“ на държавата и шамар за Борисов

С наближаването на деня на ротацията пристрастеностите в ръководещата коалиция не престават да ескалират. Този път повода е оповестения " Меморандум по отношение на продължение на промените в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността в интервала март 2024 година - декември 2024 година “ и го показа на сътрудниците си от ГЕРБ-СДС от ПП-ДБ. 

От коридорите на Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов назова меморандума неузрял. 

" Подобен метод е неузрял. За мен от това, което са написали в първите 10 реда, изборите 2 в 1 са логически завършек на тази некоалицията ", съобщи той. 

Борисов разгласи, че не е получавал никакъв меморандум. " Не съм го чел. Един подобен документ би трябвало да се огледа правно по какъв начин стои ", безапелационен бе водачът на ГЕРБ. 

На въпрос дали е податлив да се откаже от външно министерство той отговори:

" Не знам, каква е тази незряла процедура. За това сходен метод е неузрял. Подобен документ се създава от работни комисии. Ние преди време го правехме с Реформаторския блок един месец, през който избрани хора от нас вземат участие и от тяхна страна, който кажат. Когато един подобен документ е подготвен отива за автограф ".

Делян Пеевски пък показа пред публицисти, че съгласно него някой желае да си " делне " страната по един доста другоземен метод.

" Няма нищо за хората, има единствено " делкане " на служби, прокуратура, съд, антикорупционна организация. Ние ще се противопоставим като няма да подкрепим това " делкане ", акцентира Пеевски.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също разяснява документа. Тя счита, че това е доста гласовит пестник за Бойко Борисов.

" Партиите, които щяха да изчегъртат ГЕРБ, които арестуваха Борисов, щяха да сменят модела на ръководство, в този момент оферират същия модел и на Борисов 50% от страната ", сподели тя. 

" Ако ГЕРБ седнат на договаряния по този меморандум, значи, че той е сложил изцяло партията си ГЕРБ на колене ", разяснява още Нинова. 

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков отговори на рецензиите по отношение на меморандума. Той съобщи, че не става думи за " никакъв подарък и за дялкане регулаторите. "

Той съобщи, че по-важната част, която Бойко Борисов не е прочел по задните страници от документа. 

" Ако отиде на втора страница, дори на трета, се споделя ясно, че страните се отхвърлят от лъчение на претенденти с ярък политически профил. Даваме опция на цивилен предложение и се поставя преднамерено инспекция за интегритет. Реално би трябвало да се откажем от надзор ", акцентира Петков.

Съпредседателят на Политическа партия сподели още, че трябва дружно да създадат по този начин, че регулаторите да са изпълнени с самостоятелни хора. 

" Равнопоставеността е да се подсигурява, че двете страни имат и право на несъгласие, и няма да има превес, тъй че да се самоконтролираме ", посочи Петков. 

Пред публицисти в Народното събрание водачът на ДСБ Атанас Атанасов съобщи, че меморандумът съставлява покана за договаряния към нашите съдружни сътрудници.

" Разбирам, че меморандумът, който подготвихме, се разяснява към този момент. Той на процедура представлява покана за договаряния към нашите съдружни сътрудници. В този меморандум всички си насочват вниманието към кадровите въпроси, само че това не е главното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на договарянията, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук насетне, които ще упражняваме дружно ", сподели той. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР