С много цветя, музика и добро настроение започна слънчевият 17-ти

...
С много цветя, музика и добро настроение започна слънчевият 17-ти
Коментари Харесай

Новата учебна година започна за 36 937 деца и младежи във Варна

С доста цветя, музика и положително въодушевление стартира слънчевият 17-ти септември, който даде началото на новата образователна 2018/2019 година във Варна. Близо 37 000 деца и младежи влизат в клас от през днешния ден, от тях 3130 ще прекрачат за първи път учебния предел - 3015 ще посещават общински учебни заведения, 46 - държавни, а 69 - частни. Учебните занятия стартират и в Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Хаджиев “, в Техническия университет, в Центъра за специфична просветителна поддръжка. Около 11 000 са малчуганите в детските градини във Варна.

Кметът Иван Портних бе посетител на тържествата на СУЕО „ Ал. Пушкин “ и на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “. „ Знам, че в днешния ден най-развълнувани са първокласниците, на които поисквам сполучливо начало по дългия път на образованието. На зрелостниците, за които през днешния ден е финален първи образователен ден, искам сполучливо дипломиране. Благодаря на учителите за всеотдайността, с която се грижат за нашите деца “, сподели кметът при откриването. Приветствия към децата насочи Павел Журавльов, началник на Руския културно-информационен център, откъдето подариха книги за учебното заведение. Гости на събитието бяха кметове и зам.-кметове от Руската федерация, които вземат участие във Втория конгрес на побратимените съветски и български градове, който се открива на следващия ден в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “.

Час по-късно стартира и празникът в Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “. „ Вашето учебно заведение е пример за високи просветителни стандарти освен за Варна, само че и в народен мащаб. Доказателство за това са многочислените достижения на учeниците. Преди дни имахме опцията да наградим златния медалист от олимпиадата по информатика - Александър Кръстев. Имал съм и опцията да стисна ръката на още доста сполучливи девойки и момчета, донесли популярност на Варна и на България в разнообразни национални и интернационалните конгреси и надпревари “, сподели кметът Иван Портних. Той добави, че Община Варна, дружно с Министерството на образованието и с управлението на учебното заведение, продължава работа за създаване на нова постройка на гимназията. Предстои да бъдат добавени още към 11 дка до имота в региона на бул „ А. Сахаров “, който страната към този момент е предоставила на общината. Успоредно с това се работи по задание за инженеринг за създаване на новата постройка, след което ще бъде оповестена социална поръчка за избор на строител. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР