С много любов искаме да направим новата детска болница. Това

...
С много любов искаме да направим новата детска болница. Това
Коментари Харесай

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

С доста обич желаеме да създадем новата детска болница . Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращи против градежа на Националната многопрофилна детска болница, ползвайки стартирания градеж в карето на Александровска болница.

" Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да създадем, и златна да я създадем тази болница, постоянно ще има недоволни от нея . Затова взехме решение да я съборим остарялата постройка, само че мястото е доста положително място в клъстер от други лечебни заведения, в паркова среда ", сподели Борисов.

Той акцентира, че постройката, проектирана през 70-те години на ХХ-ти век, ще бъде съборена. На нейно място ще се построи нова съвременна педиатрична болница, в която ще бъде обезпечен достъпът на експерти и от прилежащите високоспециализирани лечебни заведения.

Премиерът Борисов уточни, че чака от представителите на организациите в хода на работните процедури да му дават предложенията си и архитектурните решения. " Аз доста оценявам работата на архитектите, защото да намериш общото сред инженерното и архитектурното решение е огромен гений и вие го знаете ", добави Бойко Борисов.

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев .
 Проектантът на детската болница: Конструкцията дава отговор на актуалните условия
Проектантът на детската болница: Конструкцията дава отговор на актуалните условия

Ако градежът се провали, не можел да бъде съборен с гърмеж

Припомняме, концепцията за градеж на Национална детска болница е най-малко от 30 години, само че до в този момент не е осъществена. Първоначално желание да се помести детската болница беше за постройката на болница " Лозенец " (т.нар. държавна болница), само че по-късно тя беше дадена и мина към структурите на Софийския университет за подкрепяне на Медицинския факултет и база за образование на студентите. Така държавното управление и Министерство на здравеопазването минаха към вид градеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че шеф на Националната кардиологична боница няма да бъде шефът на болница " Лозенец " Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 година стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев желае инспекция на документите за Националната детска болница.

През август 2019 година архитекти и инженери алармираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 година от Камарата на архитектите настояха публичната поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те оповестиха, че постройката е невъзможна, противозаконна и рискова.

След това пък Камарата на строителите у нас укориха архитектите в " браншов канибализъм ".

През януари тази година обединяването ДЗЗД " ДЕТСКО ЗДРАВЕ " беше определено за реализатор на плана.

На 2 април здравният министър Кирил Ананиев позволи довършването на десетилетия стоялия под дъжда и снега скелет на постройка за детска болница.

В отговор лекари, родители, архитекти излязоха на митинг с претекстовете, че тази постройка е рискова, остаряла и не покрива потребностите на лечебно заведение за децата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР