С мерките срещу ръста на цените на енергията страните от

...
С мерките срещу ръста на цените на енергията страните от
Коментари Харесай

Проф. Касчиев: Проектът за Белене не трябва да се реализира. Вместо това да се направи седми блок в Козлодуй

С ограниченията против растежа на цените на силата страните от Европейския съюз се стараят да поправят една неправилна политика в последните 10 година, инициирана основно от госпожа Меркел. Това сподели в предаването " Лице в лице " по bTV енергийният специалист проф. Георги Касчиев.

Прекалено се разчиташе на приемане на сила от съветски газ. В последните 20 година Западна Европа усили двойно доставките на съветски газ. Стигна се до такава степен, че 35% от електрическата енергия в западните страни се добиваше от газ. Сега виждаме високата цена на електрическата енергия от газовите централи, която манипулира тържищата. Друг фактор е отказването от нуклеарните централи и залагането на газа като преходна сила, съобщи проф. Касчиев, представен от novini.bg.

Не може да се разчита на един източник на сила, би трябвало да има един постоянен микс, какъвто е в България. Ние не сме оазис, само че сме в положително положение в съпоставяне със западните страни. Имаме произвеждане на електрическа енергия, което надалеч надвишава нашето ползване. За предходната година сме трети в Европа по експорт на електрическа енергия. Предизвикателството е да бъдат непокътнати въглищните централи в комплекса " Марица Изток ", означи той.

По думите му планът за втора атомна електроцентрала в Белене не би трябвало да се осъществя. Според енергийния специалист вместо това би трябвало да бъде построен седми блок в АЕЦ " Козлодуй ".
Да се приказва за строителство с съветски реактори в актуалната геополитическа конюнктура е изгубена идея. Трябва да се търси отговорност от тези съветски сътрудници рубладжии, които поръчаха тези реактори от Русия, без да има план и капиталово желание. Един от тези реактори може да се постави като монумент на нелепостта и алчността в Банкя, един на " Позитано " и един в царските парцели. В АЕЦ " Козлодуй " е направено всичко належащо като подготовка и разрешителни за седми блок. Оттук нататък всичко е в ръцете на държавното управление, разяснява проф. Георги Касчиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР