С между 3 и 9 стотинки са поскъпнали горивата на

...
С между 3 и 9 стотинки са поскъпнали горивата на
Коментари Харесай

БПГА: Ако не бъдат взети мерки навреме, горивата у нас ще поскъпнат рязко

С сред 3 и 9 стотинки са поскъпнали горивата на дребно у нас за последния месец, демонстрира инспекция на цените по бензиностанциите. От Българската петролна и газова асоциация предизвестяват, че растежът на горивата ще пораства поради повишените условия на Европейския съюз за потребление на различни и биогорива. От сектора предизвестяват, че страната ни би трябвало да вземе ограничения, с цел да не се стигне до шокови промени в цените.

Цените на горивата сега са се нормализирали, само че мъчно може да се предвижда дотога считат от сектора.

" Това, което най-генерално можем да кажем е, че се върнахме се в свят, в който всяко едно геополитическо събитие оказва въздействие върху цената на горивата ", сподели пред Българска национална телевизия Светослав Бенчев.

За последните две години цената на най-масовият вид бензин А 95 е варирала сред 2,63 и 2,66. При дизела смяната е по-голяма като разликата в цените е към 10 стотинки. С още толкоз може да нарастнат горивата, в случай че не бъде включен превоза в енергийната тактика на България. Според условията на Европейския съюз страните членки последователно би трябвало да заменят класическите горива с био и въглероднонеутрални.

" Трябва да бъде построена нужната инфраструктура, би трябвало да бъде изяснено кои ще бъдат горивата, които ще бъдат 100 % въглероднонеутрални, изключвам електрическата енергия, там нещата почти са ясни, тъй като съществува нужната технология ", добави Светослав Бенчев.

От асоциацията са пресметнали, че в случай че не бъдат взети ограничения в точния момент, горивата у нас ще нарастнат внезапно. Два са по-евтините разновидности към прекосяване на по-ниско емисионни горива.

" Бързо и без съвсем никакви вложения съществени може да се направи взаимна преправка на биосуровини с минерални първични материали, което се прави в редица западни страни ", означи Венелин Маринов.

" България към момента е доста сензитивна на тематика цени и енергийнобедните съставляват значителен дял от българското население тъй че пропан-бутана и неговите доста имена прочут и като автогаз, може да бъде една доста добра опция за преход в идващите 10 години ", съобщи Мая Благоева.

От Българска академия на науките имат изследване и за произвеждане на биодизел от водорасли. Оказало се обаче, че той би коствал доста скъпо поради цената на суровината, тъй че към момента не е решение за страна като България.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР