С мач между шампиона от преди година Марк Уилямс и

...
С мач между шампиона от преди година Марк Уилямс и
Коментари Харесай

Рони О'Съливан започва поход към шеста световна титла в снукъра

С мач сред първенеца от преди година Марк Уилямс и англичанина Мартин Гулд в шефийлдския спектакъл " Крусибъл " ще бъде обещано началото на международното състезание по снукър за 2019 година Отново 32-мата най-хубави майстори на зеленото сукно ще си оспорват най-ценното отличие в снукъра, като шампионатът ще завърши на 6 май.

Надпреварата през 2019 година ще влезе в историята като тази с съществуването на най-вече дебютанти (7) за последните две десетилетия. Сред тях най-сериозно усещане прави наличието на дилетанта Джеймс Кейхил, който мина квалификациите и в първи кръг ще се изправи против петкратния първенец Рони О’Съливан. Кейхил е първият дилетант, който доближава до главната скица на международното състезание.

Сред 32-мата участници се класираха и рекордните шест китайци: Ли Ханг, Луо Хонгхао, Жао Кситонг, Жу Йелонг, Дин Дзюнхуей и Тиан Пенфей. Общо азиатците на международното са седем, откакто взе участие и тайландцът Тепчая Ун-Но.

В главната скица попаднаха осем международни първенци лидерът Марк Уилямс (2000, 2003, 2018), Рони О’Съливан (2001, 2004, 2008, 2012-13), Марк Селби (2014, 2016, 2017), Джон Хигинс (1998, 2007, 2009, 2011), Шон Мърфи (2005), Стюърт Бингам (2015), Греъм Дот (2006) и Нийл Робъртсън (2010). От тях само Дот трябваше да мине през ситото на квалификациите.

Общият награден фонд на шампионата е 2.2 милиона паунда, като първенецът ще получи рекордните 500 хиляди паунда. Премия от 50 хиляди се поставя на този, който осъществя оптимален брейк от 147 точки.

Ракетата и походът към шеста купа

След отличното си показване дотук през сезона Рони О’Съливан започва международното като един от огромните любимци. Ракетата завоюва три ранкинг трофеи и още две, които не носят точки за ранглистата, само че беше постоянен в безусловно всяка конкуренция. Спечелването на UK Championship, Шампионата на играчите и Tour Championship му разреши да се върне отпред в ранглистата за пръв път от девет години.

Ракетата изгуби един ранкинг край – в Северноирландския оупън, където отстъпи на Джъд Тръмп. Отново Тръмп победи О’Съливан на " Мастърс ", където Ракетата се бореше за осмата си купа.

О’Съливан стигаше най-малко до полуфинал в осем от 10-те шампионата, които игра дотук през сезона. Само в Гран при той отпадна в първия кръг, а на Уелския оупън стигна до трети кръг.

Напрежението върху него е огромно, откакто всички чакат той да завоюва рано или късно шестата си купа. О’Съливан не е печелил в " Крусибъл " от 2013 година, а за последно игра край през 2014-а. Нов успех в шефийлдския спектакъл ще го изравни със Стив Дейвис и ще го остави единствено на една купа зад Стивън Хендри.



" Напрежението постоянно го има, в случай че не го усещаш няма да се представиш добре. Не разбирам хората, които се оплакват от това. Ако ви кажа, че имате 24 часа да излезете от тази стая, тъй като животът ви зависи от това, то сигурно ще намерите метод да го извършите ", сподели Ракетата преди шампионата.

През сезона О’Съливан стана и първият състезател, който доближава 1000 сенчъри брейка (серия от 100 или повече точки) в кариерата си. Англичанинът към този момент прескочи границата от 10 милиона паунда доходи, а в случай че доближи до полуфинал в " Крусибъл " ще е първият спечелил повече от 1 милион в границите на един сезон.

" Никога не съм бил воден от върховете и достиженията, а просто от това да играя снукър. Роден съм, с цел да го върша и желая да не преставам допустимо най-дълго. Ако ме питате каква е годината ми, ще кажа, че е доста добра, само че не поради върховете, а тъй като в действителност всичко мина чудесно ", сподели още петкратният първенец.

Останалите любимци и схемата

Според експертите и букмейкърите след О’Съливан с най-голяма късмет да завоюва е Джъд Тръмп, който към този момент победи два пъти ракетата във финали през годината. Титлите на британеца са три: " Мастърс ", Гран при и Северна Ирландия, като той няма изгубен край този сезон. В " Крусибъл " 29-годишният англичанин има един край през 2011 година, когато загуби от Джон Хигинс.

Преди година Тръмп стигна до четвъртфинал. Сега седмият в схемата стартира против Тепчая Ун-Но, а във втори кръг може да срещне Дин Дзюнхуей. Схемата и жребият отредиха възможен конфликт с О’Съливан още на четвъртфинал.

The official @Betfred World Championship draw! #ilovesnookerpic.twitter.com/eEPe74UDqt
— World Snooker (@WorldSnooker) April 18, 2019

" Не виждам нищо неприятно в жребия си, тъй като обичам да срещам топ играчите. Тогава упованията са по-малки, можеш да се фокусираш върху играта си. Искам Дин във втори кръг, Рони в трети и Марк Селби на полуфинал ", сподели Тръмп пред BBC.

Трикратният първенец Селби е трети съгласно
букмейкърите, като и той е в половината на О’Съливан и Тръмп. В първи кръг Веселякът от Лестър има за противник Кситонг, след което може да срещне Люка Бресел, а напред Марк Алън или Алистър Картър. При възможен полуфинал Селби ще чака спечелилия от четвъртината на Тръмп и Ракетата.

Намиращият се в страхотна форма Нийл Робъртсън е четвърти любимец на
букмейкърите, като имаше доста добър сезон дотук. Австралиецът, който е първенец от 2010 година игра шест финала и завоюва три от тях. Гръмотевицата от долната земя, както е прочут Робъртсън, победи в Рига Мастърс, Уелския оупън и Китайския оупън от ранкинг шампионатите. Две от загубите му пък пристигнаха в мачове с О’Съливан.

" Никога не съм бил в толкоз добра форма, имайки поради предходните шампионати. Въпреки това имах задоволително време да почивам и да се презаредя. Отдавна не съм печелил в " Крусибъл ", мина дълго време, а това е нещото, което желая най-силно – да съм международен първенец още веднъж ", сподели австралиецът.

 Нийл Робъртсън игра шест финала дотук през сезона.
© Associated Press

Нийл Робъртсън игра шест финала дотук през сезона.

Той е в горната половина на схемата, като стартира с дебютанта Майкъл Георгиу. Това обаче е единственият по-лек мач, който може да има на хартия, тъй като във втори кръг вероятно ще срещне Шон Мърфи. В тази част на схемата има и други международни първенци – на четвъртфинал Робъртсън вероятно би имал за противник някой от двойките Джон Хигинс – Марк Дейвис и Стюърт Бингам – Греъм Дот.

Водачът и първенец от предходната година Марк Уилямс попадна в най-лесната част на схемата, където той е единственото огромно име. Уелсецът започва с Гулд, а по-късно във втори кръг още веднъж ще има англичанин за противник – Дейвид Гилбърт или Джо Пери. При стигане до четвъртфинал Машината за вкарване може да срещне Кайрън Уилсън или Бари Хоукинс, които са осми и девети сложени. Букмейкърите и експертите обаче не дават огромни шансове на Уилямс да повтори подвига си от преди година.

Той остана афектиран и отношението на Световната федерация, откакто отсъства от промо клипа.

" Със сигурност те желаят някой по-млад да завоюва шампионата, а не 44-годишен състезател ", сподели Уилямс. Уелсецът разяснява реклама на международното в " Туитър ", на която са Рони О’Съливан и Марк Селби с сбитото: " Отбележете международния първенец ".

 Преди година Марк Уилямс направи същински героизъм, стигайки до купата.
© Associated Press

Преди година Марк Уилямс направи същински героизъм, стигайки до купата.

Световното състезание продължава до 6 май, когато е финалният мач. В България срещите се предават в ефира на " Евроспорт ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР