С лявото или с дясното ухо чувате по-добре? Малко известен

...
С лявото или с дясното ухо чувате по-добре? Малко известен
Коментари Харесай

Лявото и дясното ухо възприемат различни звуци

С лявото или с дясното ухо чувате по-добре? Малко прочут факт е, че както при ръцете, по този начин и при ушите, всеки човек избира да употребява по-често едното, в сравнение с другото. Например - когато приказваме по телефона. Освен това, дясното ухо възприема повече музика, а лявото - езици. Това сочи проучване измежду над 3000 бебета, показано в ефира на предаването „ В добра форма " на „ Дойче веле ".

По ушните миди могат да ни разпознават. Но някои характерности са идентични при всички хора. Например, еластичната конструкция на хрущяла. Извивките на ухото усилват избрани честоти, с цел да чуваме по-добре гласове.

Всеки човек има и месеста ушна част. Не е ясно какво е предназначението ѝ. Най-вероятно тя поддържа ухото топло, защото е добре кръвоснабдена.

Това обаче не е задоволително, с цел да чуваме. Звуковите талази се трансформират в сигнали, посредством най-много на рибите. В хода на еволюцията хрилете са образували костите на вътрешното ухо - чукче, наковалня и стреме. Те извършват ролята на усилвател и трансформират сигналите в механични трептения. Благодарение на огромното тъпанче и тези костици, сигналът е задоволително мощен, с цел да задвижи течността навътре в охлюва.

По вътрешната му стена има хиляди косъмчета. За разлика от естествените косми, тези не порастват. Затова постоянно шумът води до непоправими увреждания на слуха.

Сетивните кафези във вътрешното ухо трансформират придвижването на космената завивка в електрически сигнали, които се предават по слуховия нерв до мозъка.

И това надалеч не е краят. Слуховият нерв предава сигнала до мозъчния дънер. Слуховият кортекс локализира звука, височината и интензитета му. Чак в ареали като мозъчната кора тези сигнали се трансформират в умишлено усещане.

Слухът ни е комплициран и тънък уред, който ни обезпечава достъп до целия свят от усещане. Той има един-единствен минус - постоянно е деен и не може да се изключи. Ако желаеме успокоение, тогава би трябвало да му помогнем малко - като използваме тапи за уши, да вземем за пример.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР