С леки корекции Mинистерски съвет прие предложените от Асен Василев

...
С леки корекции Mинистерски съвет прие предложените от Асен Василев
Коментари Харесай

Ръководеният от Асен Василев МС прие данъчните му промени

С леки корекции Mинистерски съвет одобри препоръчаните от Асен Василев данъчни промени. Нулевата ставка Данък добавена стойност за хляба остава, тъй като в сегашния бюджет е заложено тя да бъде в действие доникъде на 2024 година.

Това разгласи самият финансов министър пред публицисти, заяви Financial Tribune.

Що се отнася до предлагането му да се върне 20% за Данък добавена стойност за хотелиери и ресторантьори той съобщи, че имало оферти от сектора – като въвеждане на пос терминали. Освен това заплащанията към чиновниците ще бъдат по банков път. По думите му 2,3 и 4 звездните хотели ще вкарат тази мярка.

„ Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се заплащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за личен състав, които са по-високи от минималната работна заплата  и за най-ниско платените длъжности да стартират от 1000 лв. и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите приходи “, уточни Василев.

По думите му, в случай че това бъде признато тогава 9% Данък добавена стойност може да остане.

Все отново финансовият министър трансферира отговорността за запазването на ставката на Народното събрание:  

„ Хазната ще събере повече средства по този метод, в сравнение с през нарастване на Данък добавена стойност. Изборът е на Народното събрание - дали да одобри пакета от изсветляване или да одобри 20% Данък добавена стойност “, съобщи Асен Василев.

Той уточни, че след днешното дейтвие на кабинета предлагането може да бъде разисквано във финансова комисия в Народно събрание в четвъртък, след което да пусне за разискване и бюджета за 2024 година.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР