С края на лятото идва есента, а с нея и

...
С края на лятото идва есента, а с нея и
Коментари Харесай

Етно – симфонична фантазия завладява Пловдив


С края на лятото идва есента, а с нея и новия сезон на детската стратегия на Държавна опера Пловдив. Етно – симфонична музикална фикция, разказваща една от най-хубавите и мъдри български национални приказки. Това чака всички фенове на хубавата музика, тъй като спектакълът е подобаващ, както за деца, по този начин и за огромни.

БГНЕС се срещна с композитора Костадин Генчев и диригента Димитър Христов, с цел да разбере повече за спектакъла.

„ Проектът съставлява една доста добре позната българска национална приказка, а точно Тримата братя и златната ябълка. Тя е разказана по доста забавен метод на аудиторията, подкрепена със особено измислена за нея музика, която ще бъде изсвирена онлайн от симфоничен оркестър, български национални принадлежности и дирижирана от диригент “, показа Костадин Генчев, основател на концепцията и музиката в плана.

„ Всъщност концепцията е да се показа на хората и на децата по-специално, нещо малко по-различно. Една приказка може да бъде прочетена в брошура, само че преживяването да бъде забелязана на сцена, да бъде подкрепена с музика и визия, това е едно чувство, което ще даде на децата напълно друго усещане за самата приказка “, сподели още Генчев.

„ Разбира се, акцентът е върху музиката, защото тя е особено написана за тази приказка. Надяваме се да бъде добре възприета от децата, а и освен от тях. Избрахме да включим и обичаен български фолклор, тъй като в България има прелестни фолклорни оркестри, само че те не могат да звучат по този начин обемно, като симфоничните. Ние с Митко, който е диригентът на спектакъла си мечтаем да има подобен оркестър от петдесет – шейсет индивида, да има тон. За в този момент няма. За това концепцията е да се получи една доста солидна мелодичност, която може да пристигна единствено от симфоничен оркестър. Разбира се, подкрепена от нашите национални принадлежности, като дудук, гайда, гадулки тамбури “, добави той.

Музикалният етно план „ Симфонични приказки “, показва музикални картини за дребни и огромни, в които се споделя за хубостта и мъдростта на българския баснословен фолклор и очарованието на националните принадлежности в композиция със звука на типичен симфоничен оркестър в осъществяването на оркестъра на Държавна опера Пловдив и солисти от оркестъра на фолклорен отбор „ Тракия “.

„ Идеята е страхотна. Това, което направи Костадин е необикновено. Ако позволите да се включа и аз в предния въпрос. Защо има фолклорни принадлежности, тъй като всички приказки са фолклорни. Те са измислени от хората в миналото. Винаги имат назидателен темперамент. Те са притчи най-често, от които излиза наяве, че едно дете би трябвало да схваща от малко, кое е положително и кое е зло. Кое е черно и кое е бяло, с цел да може по-късно вярно да се нарежда в обществото, в което живее. Обществото, в което живеем е извънредно трагично в последно време. Особено значимо е в този интервал, в този миг от време да обърнем извънредно внимание на децата, тъй като те, колкото и да звучи клиширано, като наше бъдеще би трябвало доста да внимаваме по какъв начин ще ги възпитаме. Спектакълът „ Тримата братя и златната ябълка “ възпитава, най-малкото, тъй като тези деца ще се срещнат с фолклорни принадлежности. Много от тях не са виждали. Също по този начин, доста от тях не са виждали и симфоничен оркестър “, добави Димитър Христов, диригентът на спектакъла.

„ Ние, както и наши сътрудници в последно време вършим просветителни концерти. Запознаваме децата с оркестрите и инструментите. Правим презентации. Точно тази симбиоза, едно дете с баба и дядо или с родител, вижда едновременно доста неща. В нашия случай, вижда госпожа опера, симфоничен оркестър, фолклорен оркестър, диригент, осветяване, зала и фон. Всичко това, е една приказка. Тази приказка съм сигурен, че ще остане задоволително добър белег на всяко едно дете. То след време ще се върне и ще каже на други свои другари да отидат “, показа Христов.

„ Тук е моментът и да разкажем малко за приказката. Разказвачът е госпожа Опера. Нейната задача е доста характерна, тъй като тя, с нейното омагьосване и красиви приказки би трябвало да притегли и задържи вниманието на децата. Имаме и две вокалистки, които са национални певици. Те ще бъдат нещо, като самодиви. Това са Гергана Димитрова и Евелина Христова, познати, като певици от хор „ Мистерия на българските гласове “. Когато има пеене внушението върху публиката е напълно друго. Съгласен съм с Митко, че спектакъла възпитава децата. Той може да е провинен за кариерата на някой идващ огромен български музикант. Надявам се, че ще дадем добър образец на децата. Те могат да се срещнат с нас след спектакъла, с цел да си поговорим. Някой в случай че желае да пита нещо. Да се допре до някой инструмент “, описа Костадин Генчев и добави „ Искам да благодаря на режисьора Роси Костова, както и на Кръстина Денчева, мотора на цялото това нещо. Също по този начин и на художника Мая Бочева, която направи страховит афиш. Премиерата е на 28-ми септември в Пловдив, зала „ Борис Христов “, с оркестъра на Пловдивска опера. С музиканти от оркестъра на отбор „ Тракия “. Вторият театър ще бъде на 29-ти октомври отново в Пловдив на същото място ”.

„ Аз желая да прибавя, че спектакълът е откриването на новия сезон на Пловдивска филхармония. Смятам, че с такова разкриване няма по какъв начин да не е добър сезонът. Другото значимо нещо, което желая да споделя е, че незабавно след спектакъла стартира срещата на най-малките запалянковци, които желаят да се занимават с музика, с „ Арт академия “, което също е проведено от Пловдивска опера. Така, че това са все хубави неща, които са свързани с децата “, приключи Димитър Христов. /БГНЕС
 Етно – симфонична фикция превзема Пловдив Етно – симфонична фикция превзема Пловдив / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР