С. Ковачевци ще има нов дом за възрастни хораОбщината реновира

...
С. Ковачевци ще има нов дом за възрастни хораОбщината реновира
Коментари Харесай

Спортни площадки и велоалеи в Самоков

С. Ковачевци ще има нов дом за възрастни хора Общината реновира учебни заведения и строи забавачки, купи съвременна здравна инсталация
Детски и спортни площадки, съвременно съоръжение в болничното заведение, чисти и светли улици, нов път до курорта Боровец. Това е единствено част от огромната смяна на Самоков през последните 4 години. Градът се отличава с съвременен, европейски искра. 

Образованието е главен приоритет на кмета Владимир Георгиев. Тази година приключи планът за енергийна успеваемост в две учебни заведения - СУ " Отец Паисий " и СУ " Никола Велчев ".
-->
Паралелно с това бе ремонтирана постройката на общежитието. Така децата от други обитаеми места, които желаят да учат в спортното учебно заведение, ще имат една добра материална база за настаняване и обучение. В плана за саниране на Спортното учебно заведение са включени и спортната зала към него и столовата. Община Самоков ремонтира кухнята и закупи ново съоръжение. Създаде общинско дружество - " Детско, ученическо и публично хранене ", което стартира да работи доста добре. Чрез него се обезпечава храненето в учебните заведения, детските градини и обществените домове. През последните години в четири учебни заведения се построиха STEM кабинети. В бюджета на Общината се заделят средства за поправки на учебни заведения. Извършен е главен ремонт на покрива на ОУ " Христо Смирненски " в с. Радуил, както и главен ремонт и саниране на ОУ " Васил Левски " в с. Ярлово. Обновени са спортните площадки в ПГ " Константин Фотинов ", ОУ " Христо Максимов ", ОУ " Митр. Авксентий Велешки " и НУ " Станислав Доспевски ". В двора на СУ " Никола Велчев " бе построен пъпм трак. 

Нови пристройки имат детските градини " Детелина " и " Зорница ", с което се усили потенциала им.

Отделно общината построи и нова детска градина " Пролет 2 " с пет групи. Извършва се рационализация на материалната база на градините, построени са открити площадки за образование по БДП в ДГ " Пролет ", ДГ " Звънче ", ДГ " Самоково " и ДГ " Зорница ".

Инвестициите в бранш " Здравеопазване " са не по-малко. Община Самоков извърши ремонт на отделенията по кардиология, неврология, хирургия, детско и вътрешно. Ремонтира покрива на болничното заведение.

Закупи апарати за хемодиализа, автоклав за отделението по хирургия и нов рентгенов уред за отделението по " Образна диагностика ". Освен сериозните вложения в поправки и техника, общината отпуска стипендии за медицински сестри. Точно тъй като тези фрагменти са извънредно търсени и скъпи, ние направихме по този начин, че към този момент над 20 медицински сестри работят в болничното заведение, споделя кметът Владимир Георгиев.

Най-големият квартал в Самоков - " Самоково ",  който над 40 години не е благоустрояван, към този момент е напълно освежен. Изградени са детски, спортни площадки, междублокови пространства, паркинги, има улично осветяване. 

В града могат да се видят нови публични пространства, тротоари и велоалеи, прелестни цветни пространства и зелените площи.

С нов искра греят градски и крайградски паркове. Благоустроена е Туристическата градина, лесопаркът " Ридо " - реновиран. 

Туризмът е идващият огромен приоритет на общината. В курорта Боровец е рехабилитиран пътят Самоков-Бели Искър. Изградена е екопътека " Песако ", с кътове за отдих, алеи за разходка, спортни уреди. 

Реализацията на основни планове следва до края на годината. Първият от тях е построяването на юношески център в общинската постройка в Четвърти квартал. Той планува ограничения за енергийна успеваемост и създаване на асансьор за хората с увреждания. Одобрение чака план за интериорен ремонт. 

По план " Един метод - доста решения. Модел за Интегрирано Развитие (МИР) в град Самоков ", ще бъде построен център за поддръжка. 

В сферата на обществените действия следва създаване на дом за възрастни хора в постройката на бившето учебно заведение в с. Ковачевци. Тази процедура ще бъде прилагана и при други общински здания по селата.
Доспевската къща става възрожденско фотографско ателие
Синагогата в Самоков ще бъде възобновена като културен дом. Още една възрожденска къща - Доспевската, ще бъде възобновена и ще действа като музей. Там бе изработен ремонт на ВиК инфраструктурата, по план бе закупено и обзавеждане. Ще бъде направена отвесна планировка на двора с създаване на открита амфитеатрална сцена. Предстои да бъде открита и възрожденска експозиция, а в приземния етаж на Доспевската къща ще бъде завършено достоверно възрожденско фотографско ателие, което ще кореспондира с паметника на първия български фотограф Анастас Карастоянов, който ще се намира наоколо. Той също е към този момент направен. Подготвя се пространството към него. 
Нови площади в селата
Нов парк ще има самоковското село Говедарци. Това е един от огромните инфраструктурни планове, които общината осъществя в прилежащите й села. В Говедарци ще бъде построен и туристически информативен център, посредством реновиране на къщата на Мара Малеева. На заключителен стадий е и построяването на Културен дом в с. Доспей, посредством ремонт на постройката на някогашната здравна работа. Направени са напълно  нови кметства в две села - Говедарци и Мала Църква. В пет други села - Шипочан, Горни и Долни Окол, Рельово и Гуцал постройките на кметствата са ремонтирани. Там хората ще могат да получават административно обслужване и няма да им се постанова да пътуват до града. 

Сериозни вложения прави община Самоков в селата - построява водопроводи, ремонтира улици, благоустроява публични и паркови пространства. Детски кътове и спортни площадки се вършат на всички места. С нови площади греят Маджаре, Райово, Марица, с общински средства са оправени площадните пространства в Мала Църква и Горни Окол.

През тази година завърши дефинитивно замяна на водопровода в с. Продановци. Сега 4-5 села от всички 24 на територията на общината са със напълно сменен тръбопровод. В още 10 села са най-малко с 80-90% заменен тръбопровод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР