С космическия глас на голямата родопска певица Валя Балканска, бе

...
С космическия глас на голямата родопска певица Валя Балканска, бе
Коментари Харесай

С космическия глас на Валя Балканска откриха обновения Планетариум в Смолян

С галактическия глас на огромната родопска певица Валя Балканска, бе открит актуализирания Планетариум с Астрономическа обсерватория в Смолян, който е и най-големият в страната. Под съпровода на гайдаря Петър Янев, певицата, чийто глас се носи в космоса извърши песента “Едно се бясно изрука ”.



Лентата прерязаха Кметът на община Смолян Николай Мелемов, регионалният шеф Захари Сираков, шефа на Планетариума Цветелина Генчева и ръководителя на плана за реновиране, Любомир Равелов.



Първоначално ще работи от вторник до събота, като упоритостите са откакто екипът се усили да роботи 7 дни в седмицата.



Емблематичната звездна институция отваря порти на 6.09.1975 година и за миналите 49 години се потвърждава като най-популярната туристическа дестинация в града и водеща в страната. Планетариумът е посетен от съвсем 3 милиона възпитаници и жители от страната, и туристи от чужбина. Проведени са над 30 000 лекции-сеанси в звездната зала и 6 000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила. За тези години главен ремонт не е осъществен, а единствено частични. След извоюван план на Община Смолян в края на декември 2020 година се подписа контракт за безплатна финансова помощ и започва осъществяването му.

Общата стойност на плана е 4 403 997.59 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР