С конституционните промени искаме да засилим самоуправлението на съдиите и

...
С конституционните промени искаме да засилим самоуправлението на съдиите и
Коментари Харесай

Захариева: В ГЕРБ не правим напук на Гешев, Цацаров или Радев

С конституционните промени желаеме да засилим самоуправлението на съдиите и отчетността на прокуратурата, без да има подозрения в обществото, че това ще бъде под политическо въздействие. Това съобщи по Българска национална телевизия Екатерина Захариева - народен представител от Политическа партия " ГЕРБ-СДС " и някогашна външна министърка.

" Даде се старт на Конституционната промяна, макар че промените не бяха признати на първо четене през вчерашния ден. На 6 декември ще има второ " първо четене ". Амбицията ни е конституционните промени да са факт до Нова година ", изясни Екатерина Захариева.

Тя акцентира, че измененията в Основния закон нямат връзка с влизането на България в Шенген, въпреки срокът и за това да се обрисува към Нова година.

" Конституционните промени са нужни за всеки един от нас. Много пъти съм казвала, че това е една от най-важните задания, които стоят пред всички нас. Съжалявам, че опозицията не се включва в този диалог. Българинът няма чувство, че правосъдната система работи добре. Няма чувство, че получава обективни решения. Виждате, съвсем всеки ден има митинги по един или различен мотив, доста постоянно по-тъжни мотиви. Това чувство, че няма правдивост, пречи на цялата страна ", сподели Захариева.

Очаква се всеки миг да станат ясни рекомендациите на Венецианската комисия за конституционните промени.

" Нека забележим мнението на Венецианската комисия. По моя информация има неща, които ще поддържат и неща, които ще предлагат да се дооправят. Но дебатът занапред следва във връзка с това по какъв начин да подобрим текстовете, които сме предложили ", заяви някогашната външна министърка.

Екатерина Захариева акцентира, че съгласно вносителите, фокусът на измененията в Конституцията е правосъдната система.

" Както и непрекъсваемостта на работата на Народното събрание. Парламентът не работи съвсем две години, а България е парламентарна република. Така че са нужни промени. По тематиката за служебното държавно управление има също какво да се промени. Предстои спор по тази тематика ", счита Захариева.

На въпрос по какъв начин ще разяснява рецензиите на президента Румен Радев, че задачата на промените е да се лимитират пълномощията на президента Захариева отговори:

" Не се вършат промени на инат, по този начин не вършим в ГЕРБ. Нито поради Гешев, преди Цацаров, нито поради президента Радев ".

" Имаме предпочитание да подобрим нещата сред първо и второ четене, да продължим дебата със заинтригуваните страни, тъй че да създадем най-хубавите промени ", добави Захариева.
ТЕМА преди 4 дни 3423 преди 4 дни 2441 преди 10 дни 1345
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР