С конкурс търсят най-голямата снежна топкаВъзможност за спускане с колело

...
С конкурс търсят най-голямата снежна топкаВъзможност за спускане с колело
Коментари Харесай

С колела по снега се спускат на Витоша

С конкурс търсят най-голямата снежна топка


Възможност за втурване с колело по снега на Витоша ще предложи зимният фест в планината. Събитието е част от самодейността “София 2018 – Европейска столица на спорта ”, която ще се организира в събота от 10.00 ч. пред хижа “Алеко ”. Колоезденето е дисциплината към която има максимален интерес, оповестиха уредниците. Спортът се назовава даунхил на сняг. Състезанието ще стартира в 12 ч. на трасе от “Алеко ” до Романския въжен превоз, дълго 800 метра.

Това е единственото такова съревнование сега в България с самостоятелно втурване за време. Състезателите не потеглят паралелно, а всеки от тях се спуска самичък и му се засича време за избраната права, изясни пред “Труд ” Ема Паунова, която е измежду уредниците на събитието.

Отсечката, на която запалянковците ще се надпреварват, включва няколко стръмни сектора и остри завои. Пистата дава опция за два рискови и красиви скока с колело. Миналата година трасето е минавано за минута, минута и половина. Тогава беше първото такова съревнование в България.

 27-1-2 На миналогодишното състезание Милан Димов е приключил втори, само че се надява в този момент да се пребори за първото място. “Най-много ми харесва да карам на Витоша. Като тръгнеш от Черни връх, караш на сняг, по-късно става някъде тиня, по-накрая към този момент става изсъхнало. Четирите сезона се сменят в границите на едно каране по доста забавен метод ”, изясни Милан. Според него даунхилът е предизвикателство, тъй като снегът непрекъснато сервира изненади. “Често се случва както караш, внезапно да се окаже, че предната гума ти влиза цялата в снега, и ти политаш напред без колелото. Много постоянно има лед, има разнообразни трудности, които непрекъснато те изострят на най-много и би трябвало централизация ”, изясни Милан. По думите му, за спортното каране колелото би трябвало да бъде особено настроено, със специфични гуми.

Съревнованието тази събота не е единствено за експерти. Всеки може да взе участие. Бройката от 80 участници към този момент е запълнена. Ако някой от тях не пристигна, обаче, има опция различен да се спусне на неговото място. Записването е от 10 до 10.30 ч. Важното е претендентът да има наложителната екипировка от каска с подрбрадник, наколенки и ръкавици. На надпреварата ще има медицински екипи и планинска избавителна работа, подготвени да оказват помощ при случай.

С “Витоша зимен фест ”, проведено от Столичната община, България ще означи международния ден на снега дружно с още 45 страни. Програмата планува надпревари по ски алпинизъм, алпийски ски и ски тичане. Ще има състезания за изработка на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и за най-голяма снежна топка. Предвидено е снежно шоу с ръб и ски трикове. Фестът включва още планинарски песни и танци на спонтанната сцена.

Ентусиасти се спускат и у нас


Нов спорт съчетава сноуборд и хвърчило


Десетки хора карат на Витошкото плато

 Сноукайтът е спорт, който съчетава каране на сноуборд и потребление на хвърчило. Сноукайтът е спорт, който съчетава каране на сноуборд и потребление на хвърчило.
По високите елементи на Витоша неотдавна набира скорост нов спорт. Става дума за сноукайтът, чиито фенове карат ски или сноуборд, до момента в който хвърчило ги тегли по снега. Така те съчетават спускането по писта и потреблението напразно като движеща мощ. Хвърчилото, обаче, оказва помощ освен за спускането. “Мога да обиколя цялата планина без да нуждая се от лифтовете и уреди, кайтът може да ме качи, където желая ”, сподели инструкторът Виктор Вълканов.

Витошкото плато е мястото с най-хубавите условия, там всеки уикенд се събират десетки сноукайтъри. Високите елементи на планината са доста положително място за упражняване на този спорт. Това е по този начин поради неспирните ветрове и снега, който се задържа там приблизително три месеца в годината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР